Telers krijgen steeds vaker 'nee' bij (extra) elektriciteitsvraag

Wel een aansluiting maar lang niet altijd stroom

De glastuinbouw moet van het gas af, maar dan is er wel extra elektriciteit nodig om bijvoorbeeld het groeiende aantal lampen in de kas van stroom te voorzien. En ook telers die uitbreiden of bijbouwen rekenen op stroom. Netbeheerders blijken echter steeds vaker 'nee' te moeten verkopen nu de vraag van glastuinbouwers de laatste jaren hard is gestegen. Voor telers zit er niets anders op dan wachten.

Tientallen glastuinbouwondernemingen hebben last van stroomproblemen in hun kassen, bericht de NOS. De problemen zijn het grootst in de Bommelerwaard, maar spelen ook op andere plaatsen in het land. In onder meer de Zuidplas, Asten en Aalsmeer hebben tuinders met stroomtekorten te maken.

Volgens Glastuinbouw Nederland gaat het in het hele land om meer dan 50 ondernemers met problemen. Sommige telers zien regelmatig de stroom uitvallen. Volgens hen is door netbeheerders niet goed ingespeeld op de groei- en verduurzamingsplannen van de glastuinbouwsector o.a. in de Bommelerwaard

De kabels blijken er simpelweg te dun voor de gestegen stroomvraag en aanpassen kost tijd, naar verwachting zo'n drie tot vijf jaar voor in dit geval netbeheerder Alliander. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven