Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Osram introduceert groeilichtsysteem voor tuinbouwonderzoek

De NASA gebruikt het al, nu ook de tuinbouw?

Osram heeft een onderzoeksarmatuur ontwikkeld om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar groeilicht voor in tuinbouwonderzoek door onderzoekers van universiteiten, particuliere instellingen en telers in kassen en vertical farming.

Onderzoekers en telers kunnen het op LED gebaseerde plantenarmatuursysteem Phytofy RL in het laboratorium of in klimaatkamers gebruiken om nieuwe plantspecifieke licht- en groeirecepten te ontwikkelen. Deze recepten kunnen leiden tot gewenste resultaten wat betreft plantkwaliteit, opbrengst en smaak, aldus de ontwikkelaars.

Het gebruik van verschillende lichtgolflengtes en -intensiteiten maakt selectieve interventie mogelijk in de metabole processen van landbouwgewassen en siergewassen. Opbrengst, kleur, smaak en andere kenmerken kunnen op deze manier worden beïnvloed.

Uit het meest recente onderzoek blijkt dat dit proces niet alleen wordt beïnvloed door fotosynthetisch actieve straling (PAR) – in het bereik van 400 tot 700 nanometer (nm) – maar dat kortere en langere golflengten ook invloed hebben op de ontwikkeling van planten.

Met Phytofy RL kunnen zes spectrale kanalen – van natuurlijk, ver-rood licht zoals aan het einde van de dag tot aan uv-licht – individueel worden bestuurd en kan de fotosynthetische fotonenstroomdichtheid (PPFD) exact en in real-time worden gepland en beheerd: 385 nm, 450 nm, 521 nm, 660 nm, 730 nm en een warmwit kanaal met 2700 Kelvin. Tegelijkertijd is dankzij het grote aantal LED's in het armatuur een hogere fotosynthetische fotonenstroom (PPF) mogelijk.

Gelijkmatige lichtdistributie
Een bijzonder kenmerk van het systeem is de zeer gelijkmatige lichtdistributie. Het gekalibreerde systeem levert bovendien een nauwkeurige stralingskaart, berekend door de software zonder dat er quantumfluxmetingen nodig zijn.

Met Phytofy RL kunnen de meest uiteenlopende lichtrecepten worden geëvalueerd zonder dat de armaturen tussen de verschillende tests verwisseld hoeven te worden. Ook kunnen diverse golflengtecombinaties worden geprogrammeerd, in verschillende lichtprofielen en over de gehele fotoperiode. Daarnaast krijgen gebruikers na registratie vijf lichtrecepten die speciaal door Osram zijn ontwikkeld.

De systeemsoftware is ontwikkeld door Osram in samenwerking met plantenbiologen en kan intuïtief worden gebruikt via de grafische gebruikersinterface. Fabrikanten van klimaatkamers kunnen het systeem in hun eigen systemen integreren. Het platte en robuuste ontwerp (667 x 299 x 44 mm, iets minder dan 9 kilo) is geoptimaliseerd voor vertical farming, reksystemen en groeicellen.

Phytofy RL wordt al gebruikt door de NASA en Michigan State University. Osram gebruikt het om onderzoek te doen naar groei, anthocyanen en smaak in een klimaatkamer aan de TU München.

 

Voor meer informatie:
Osram
www.osram.com/horticulture
osram@osram.nl

Publicatiedatum: