Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
DBU geeft circa 320.000 euro

Smartphone inzetten voor bemesting van planten

Smartphones worden in de landbouw steeds meer als managementhulp ingezet. Zo ook bij de bemesting van planten. Het instituut voor tuinbouw van de Hogeschool Weihenstephan-Triesdorf (Bayern) wil nu voor de vollegrondsgroententeelt een smartphone-opzetstuk ontwikkelen die ter plaatse door middel van een fotometrische sneltest het actuele stikstofgehalte– chemisch symbool N – in de grond kan bepalen. Met een nieuwe softwaretoepassing (app) moet de ”N-Phone“ direct de te bemesten stikstofhoeveelheid kunnen berekenen. ”Met deze technologie kan de vaak te hoge stikstofbemesting in de vollegrondsgroententeelt verminderd worden“, zegt Alexander Bonde, algemeen secretaris van de 'Deutsche Bundesstiftung Umwelt' (DBU). Dat is niet alleen praktisch voor de teler, maar ook goed voor het milieu: minder overtollig stikstof raakt via de grond in het grondwater. De milieuschadelijke uitwerkingen op de grond, het grondwater en het klimaat worden zo kleiner. De DBU ondersteunt het project vakkundig en financieel met circa 320.000 euro.

Fotometrische procedure door middel van smartphone-adapter
„Als de stikstofbemesting binnen de groententeelt zonder kwaliteits- en oogstverliezen verlaagd moet worden, moet de minerale stikstof die actueel in de grond voorhanden is voor het bemesten nauwkeurig gemeten worden zodat hier gebruik van kan worden gemaakt“, verklaart projectleidster prof. dr. Elke Meinken van het instituut voor tuinbouw. Terwijl laboratoriumanalyses op minerale stikstof aanzienlijke financiële en logistieke kosten met zich meebrengen, zijn de huidige methodes om ter plekke te meten niet nauwkeurig genoeg of stellen ze te hogen eisen aan de telers. Dat moet met de N-Phone veranderen: er wordt een procedure ontwikkelt waarmee direct ter plaatse door middel van fotometrie bepaald kan worden hoeveel stikstof er in de grond zit. Fotometrie is een methode waarmee de concentratie van opgeloste stoffen bepaald kan worden door het meten van hun absorptiecapaciteit van licht. Een speciaal opzetstuk hiervoor moet door middel van een flexibele adapter op verschillende smartphone-modellen opgezet kunnen worden. Een app moet vervolgens de verkregen gegevens analyseren.


STEP Systems is één van de coöperatiepartners. Op de foto: contactpersoon Marjan Karlovic bij de beursstand tijdens de Fruit Logistica van dit jaar / Foto: Freshplaza

Hoge acceptatie voor toepassing in de praktijk
Aangezien smartphones in de landbouw reeds veelvuldig ingezet worden, verwachten deelnemers aan het project – coöperatiepartner is het bedrijf STEP Systems (Nürnberg) – een hoge acceptatie voor de toepassing in de praktijk. Als door bemesting van veldgroenten te veel stikstof via de grond in het grondwater belandt, kan het daar tot nitraatwaarden komen die boven de door de Europese Unie vastgestelde grens van 50 milligram liggen. In Duitsland stamt het drinkwater voor 61 procent uit grondwater. Aangezien te hoge nitraatwaarden in drinkwater schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, moet belast grondwater behandelt worden om het drinkbaar te maken. Dat is veel werk en met hoge kosten verbonden. Het doel is daarom dat de nitraatbelasting in het grondwater onder de grenswaarde blijft, zodat het water niet meer behandelt hoeft te worden.

Teveel stikstofbemesting kan ook de lucht verontreinigen evenals de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer verhogen en daarmee bijdragen aan klimaatverandering „Als de ontwikkeling van de N-Phone succesvol is en op grote schaal binnen de groententeelt wordt ingezet, optimaliseert dat de stikstofbemesting en leidt het tot een betere grondwaterkwaliteit“, aldus Alexander Bonde.

Verdere informatie: www.dbu.de  

Publicatiedatum: