Antioxidantniveau in tomaten van verschillende kleuren

Elke kleur tomaat zijn eigen gezondheidsvoordelen

Tomaten bevatten afhankelijk van hun kleur meer of minder van bepaalde antioxidanten, zo laat een onderzoek van de American Society for Horticultural Science zien. Elke soort is uniek.

Zo zit de meest populaire soort, de rode tomaat, tjokvol met de krachtige antioxidant lycopeen, die is goed in het voorkomen van om hartziekten en zelfs sommige vormen van kanker. Daarnaast zou het stofje je beschermen tegen schade van de zon.

Oranje tomaten bevatten dan weer veel tocoferolen, een vorm van vitamine E. Tocoferolen zouden helpen bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis en uit onderzoek blijkt dat ze de kans op huidkanker kunnen verminderen. Het stofje wordt dan ook vaak in cosmetische huidproducten gebruikt.

Ander onderzoek, van de Mexicaanse Universidad Autónoma Metropolitana, heeft verschillende antioxidantniveaus verklaard door zich te richten op acht tomatengenotypen met verschillende kleuren vruchten.

Tomaat is een uitstekende bron van antioxidanten en draagt aanzienlijk bij aan de menselijke gezondheid vanwege hun ontstekingsremmende, antiallergene en antitrombotische eigenschappen. De resultaten van dit onderzoek ondersteunen ofwel de onmiddellijke commercialisering van tomaten met verschillende kleuren of het gebruik van hun genotypes in kweekprogramma's om de antioxidantniveaus van bestaande rassen te verhogen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven