Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van paprikatuin naar zaadproductie bij Mr Seeds

10 teelten aangestuurd vanuit 1 watertechnische ruimte

Je moet het maar durven: een paprikakas met een oppervlakte van 3,7 ha ophogen en ombouwen om er vervolgens paprika-, tomaten- en komkommerzaden in te produceren. Het van zijn vader overgenomen bedrijf liep prima, maar Maikel van den Berg verlangde naar een uitdaging. Samen met zijn huidige compagnon Roy Persoon ontstond het idee voor een zaadproductiebedrijf.

De bestaande kas is helemaal leeggehaald en is in zijn geheel met 1,5 meter opgehoogd. De kas met voorheen 8 afdelingen is opnieuw ingedeeld met 10 afdelingen. Een groot deel van de kasinrichting is hergebruikt. Alle onderdelen, die nog naar behoren werkten zoals zwavelpotten, ventilatoren en schakelkasten, zijn aan de hand van een nieuwe indeling teruggeplaatst.

Maikel, die zichtbaar tevreden is met het eindresultaat, legt uit waarom: 'De basis moet goed zijn en daar hebben we dan ook bewust in geïnvesteerd. De hergebruikte materialen kunnen, indien nodig, over een aantal jaar relatief eenvoudig vervangen worden.'

10 teelten aansturen vanuit 1 watertechnische ruimte
Een klein deel van de kas is omgebouwd tot watertechnische ruimte, waar veel techniek te vinden is. Er is behoorlijk wat nodig om 10 verschillende teelten aan te sturen vanuit één waterruimte. De waterstromen worden per afdeling compleet gescheiden.

Om per teelt het juiste recept op voorraad te hebben staan, is er voor elke afdeling een silo geplaatst. Via aparte hoofdleidingen wordt dit recept vervolgens bij de planten gebracht. Wanneer het drainwater terugkomt in de waterruimte, wordt deze per afdeling gemeten en geregistreerd.

Naar aanleiding van de meting wordt er voor de opslag een keuze gemaakt tussen verschillende vuildrainwater silo's. Hiermee wordt onnodige vermenging van verschillende meststoffen voorkomen.

Om het water te kunnen hergebruiken, wordt dit ontsmet door een Priva Vialux (MD-UV). De Nutronic is hier direct achter geplaatst en mengt het schone water direct tot het gewenste recept, welke wordt opgeslagen in één van de dag voorraadsilo's. Om dit te bewerkstelligen, zijn de units uitgerust met meerdere aan- en afvoerleidingen.

Naast de hergebruikte materialen zijn er ook nieuwe installaties in de kas geïnstalleerd. Waar nodig zijn er nieuwe panelen en ventilatoren opgehangen en alles is opnieuw elektrisch aangesloten. Alle afdelingen zijn geschikt gemaakt voor de verschillende teelten zodat hier naar gelang de vraag in gewisseld kan worden. Ook is er in een aantal afdelingen assimilatiebelichting opgehangen. De wens is om dit in de toekomst uit te breiden maar voor nu is dit voldoende.

Ondernemen op een eigen manier
Maikel en Roy zijn nuchter, maken bewust keuzes en blijven dicht bij zichzelf. Dat zij op hun eigen manier ondernemen, is in het gehele bedrijf terug te zien. Van de omkleedruimtes en kantoren, die geheel in huisstijlkleuren zijn uitgevoerd, tot de wit gecoate kaspoten.

Samenwerking en gelijkheid staan hoog in het vaandel. Jan, de teeltverantwoordelijke, vertelt dat er een nauwe samenwerking is tussen alle medewerkers om resultaten te behalen. Iedereen wordt betrokken bij het behalen van gestelde doelen.

Toen het plan voor de aanpassing op tafel lag, werd aan verschillende partijen gevraagd een voorstel te doen voor de invulling van de technische installaties. Maikel en Roy lieten, aan de hand van wat wensen en eisen, elk bedrijf hun eigen creatieve invulling geven aan het ontwerp. 'De creatieve oplossing van Stolze sprong in het oog en kwam als beste naar voren.' vertelt Maikel.

'We wilden de elektro- en watertechnische installatie door één bedrijf uit laten voeren. Later vonden wij het logisch om dan ook de assimilatiebelichting door Stolze uit te laten voeren.' aldus Maikel.

Hij vertelt blij te zijn met deze keuze. 'Er wordt met ons meegedacht, bijvoorbeeld als Bram belt omdat hij de vorige avond toch nog eens heeft nagedacht over iets. Er wordt oprecht interesse getoond in het maken van de best passende installatie en dat werkt heel fijn.'

Voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum: