Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vrins, Bilancia Horticulture Projects:

“Kennis en praktische vaardigheden schrijf je niet in één jaar af”

De investering in kennis en kunde die bij de start van een tuinbouwproject hoort, is geen eenjarige actie”, aldus Jan Vrins van Bilancia Horticulture Projects. “Zo’n investering dien je over een aantal jaren af te schrijven.”

Bilancia Horticulture Projects BV tracht door middel van begeleiding ter plaatse en trainingen veelal startende tuinbouwprojecten teeltkundig op de rails te krijgen. Dat vraagt een investering van de eigenaar/investeerder in kennis en kunde. Ook projecten die al enige tijd op gang zijn en verbeteringen willen aanbrengen, benaderen Bilancia met de vraag voor ondersteuning.

Maar, zodra er gesproken wordt over de investering, beginnen de problemen, aldus Jan. “De eerste opmerking die je hoort is: ‘Kan het niet een stuk goedkoper?’ Want men heeft geen rekening gehouden met deze kosten. Kosten die – door een hogere opbrengst die met de kennis en kunde behaald kan worden – zelfs in één jaar terugverdiend kan worden.”

Investering? Dat kennen we toch alleen in ‘hardware’, iets wat je beet kunt pakken hoor je mensen vaak denken. Investeren in zaken als ‘software’, die je niet concreet kunt beetpakken, vergeten mensen makkelijker, aldus Jan.

“In het eerste jaar zal de ROI (Return on Investment) van de investering in kennis en kunde niet optimaal terugverdiend gaan worden, want er zullen ongetwijfeld fouten worden gemaakt, die kosten met zich meebrengen. Maar van je fouten moet je leren. Uiteindelijk is het de manier om te komen tot optimalisatie van je eigen mensen en van het stroomlijnen van de processen in de organisatie. Als men niet investeert in de kennis en vaardigheden, dan weet je dus ook niet wat je meer had kunnen halen in productie. Niet alleen in het eerste jaar, maar ook gedurende alle daaropvolgende jaren.”

In Rusland begeleidt Bilancia een tomatenteeltbedrijf. “Het bedrijf was net gebouwd door een Nederlandse kassenbouwer. Een paar kilometer verderop was ook een kas gebouwd door een Nederlandse kassenbouwer.  De directie van dit laatste bedrijf vond het niet nodig om te investeren in kennis en kunde, het eerste bedrijf vond dit wel noodzakelijk. Beide projecten gingen tomaten telen. Aan het eind van het eerste jaar werd de balans opgemaakt en het was duidelijk dat het verschil in opbrengst in dit geval 15% hoger lag.

Dat door gebrek aan kennis en vaardigheden veel fouten worden gemaakt en dat daardoor de opbrengst wat achter kan blijven, weten investeerders vaak niet. En dat is ook lastig concreet te maken. Want men is blij als men 45 kilogram per m2 (bedrijf 2) heeft gehaald, waar men (bij bedrijf 1) met de juiste kennis en vaardigheden makkelijk 55 tot 60 kilogram per m2 heeft gehaald. En voor de duidelijkheid: er werden dezelfde variëteiten tomaten geteeld.

Gevolg is dat de investeerders besloten om een nieuwe kas erbij te gaan bouwen. Maar wel weer met een goede begeleiding en training om ervoor te zorgen dat de basis goed gelegd wordt. Een basis waarop men vervolgens weer verder kan bouwen.”

Voor meer informatie:
Jan Vrins
+31 (0) 6 55 72 50 75
Bilancia Horticulture Projects
www.bilancia.nl  
info@bilancia.n

Publicatiedatum: