Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Plantagon op zoek naar kopers

Zweeds vertical farming bedrijf failliet

"Ondanks mogelijkheden in Zweden, de Verenigde Arabische Emiraten en op verschillende andere markten, is het ons niet gelukt om te kunnen blijven bestaan tot de komst van onze commerciële doorbraak op het gebied van vertical farming. Het voornaamste doel is nu om de innovaties van Plantagon te beschermen en om in nauwe samenwerking met de curator nieuwe eigenaren te vinden die verder willen gaan werken met de technologie," vertelt de directeur van Plantagon, Owe Petterson. Vorige week werd duidelijk dat het Zweedse vertical farming bedrijf failliet is.

Projecten
In een persbericht zegt Owe dat ze op dit moment contact hebben met verschillende investeerders in Zweden, de VS en de VAE. "Ook positief is dat de investeerders waarmee we samen hebben gewerkt nog steeds geïnteresseerd zijn in de technologie van Plantagon. Daarom hopen we dat de projecten in Linköping en de VAE alsnog gerealiseerd zullen worden."

Plantagon heeft plannen gepubliceerd om in Linköpig, Zweden een 'plantscraper' ter waarde van €35,2 miljoen te bouwen en is een samenwerking aangegaan met de University of Dubai om een stedelijk agrarisch onderzoekscentrum en een 'framework' op te zetten voor de stedelijke agrarische ontwikkeling in de VAE.

Medeoprichter Hans Hassle heeft een vergelijkbaar gevoel over de situatie. "Het is een treurige situatie voor iedereen die bij bij Plantagon werkt en in het bedrijf gelooft, maar aan de andere kant hebben de raad en de huidige eigenaren goede hoop dat de innovaties van Plantagon gered kunnen worden. Hierdoor zou ons doel van de grootschalige stedelijke teelt toch nog gerealiseerd kunnen worden in de nabije toekomst. We zullen onze blik vooruit moeten richten en hopen dat onze innovatie een toekomst heeft." 

Werknemers beschermen
Het bedrijf verklaart dat ze zelf het initiatief hebben genomen om Plantagon International failliet te laten verklaren. "We hebben deze maatregel genomen om de belangen van onze werknemers te beschermen," leggen ze uit.

Samen met de eigenaren heeft de Raad van Bestuur verklaard dat het bedrijf een punt had bereikt dat het niet verder kon gaan. "We hopen dat deze maatregel de innovatie die Plantagon ontwikkeld heeft zal redden. Op dit moment zijn er gesprekken gaande met geïnteresseerde investeerders," zeggen ze. Het management heeft vier weken de tijd gekregen om een nieuw financieringsplan en nieuwe eigenaren te vinden.

Leveranciers en de bank hebben vorderingen van meer dan €280.000 euro openstaan, terwijl de leningen van belanghebbenden en het management nog eens €944.000 euro bedragen. Volgens Zweedse media was de grootste eigenaar van Plantagon International Onondaga Nation, een bedrijf uit New York, dat ongeveer 80% van de aandelen bezat. Medeoprichter Hans Hassle (met het bedrijf Swecorp Citizenship Stockholm) en een non-profitorganisatie bezaten ieder 10% van de aandelen.

Plantagon Production Sweden
Het faillissement is inclusief de aandelen die het bedrijf had in  Plantagon Production Sweden AB, dat de vertical farm Plantagon City Farm in Kungsholmen, Stockholm beheert.
 
Het geld voor Plantagon Production Sweden is vorig jaar ingezameld door middel van crowdfunding: hierbij werd meer dan €420.000 euro geïnvesteerd door 477 investeerders. Plantagon Production Sweden AB blijft de komende tijd 'gewoon' in productie. 

Publicatiedatum: