Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Pietro Ciardiello, Cooperativa Sole:

"Het seizoen 2019 ziet er goed uit, met vroege beschikbaarheid van onze aardbeienrassen"

"Ondanks het feit dat het koude weer en de vorst vorig jaar tot een verlies van ongeveer 30% van aardbeien hebben geleid, bedroeg de waardevermindering slechts 5% en de prijs die aan partnertelers werd betaald steeg met € 0,40. Het seizoen voor zachtfruit was goed, aangezien de eerste oogst meer dan 1,5 miljoen euro bedroeg. Het aardbeienseizoen van 2019 ziet er goed uit aangezien de rassen Melissa, Sabrina en Charlene al beschikbaar zijn", legt Pietro Ciardiello, directeur van Coöperatie Sole, uit.

"We telen het hele jaar door aardbeien, omdat we geleidelijk de gebieden hebben uitgebreid en nieuwe leden hebben aangetrokken in de regio Sicilië. We experimenteren met nieuwe rassen die aan onze specifieke eisen voldoen. Wij willen mooie, smaakvolle en gezonde aardbeien op de markt brengen."

Melissa is een ras dat zich goed aanpast aan biologische teeltmethoden vanwege zijn kracht en rusticiteit. Sabrina en Charlene zijn zoeter, maar presteren beter met geïntegreerde teelttechnieken. "Ongeacht het ras worden al onze aardbeien geteeld in Italië."

Sole is in 2015 begonnen met de teelt van zachtfruit. Blauwe bessen, bramen, frambozen en aardbeien worden afgezet in dozen van 250 g onder het merk ‘Chicche di natura’, dat het vooral goed doet in Midden- en Zuid-Italië, maar ook in Europa.

Het arbeidsprobleem
Veel landen ondervinden problemen bij het vinden van gespecialiseerde arbeidskrachten. Tijdens de laatste editie van Fruit Logistica werd er een nieuwe robot om zachtfruit te oogsten gepresenteerd.

"Het klopt dat het gebrek aan arbeidskrachten door de hele sector wordt gehoord. Het is een echt probleem, zo zeer zelfs dat veel telers ervoor kiezen om niet te zaaien omdat ze niemand hebben om te oogsten. Ik prijs mezelf gelukkig, omdat onze coöperatie werkt met Roemenen die perfect geïntegreerd zijn in onze samenleving en dankzij hun bijdrage worden we beschermd tegen deze noodsituatie. Daarnaast zijn er lokale mensen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking en selectie en de logistiek", zegt Pietro Ciardiello.

"Ik geef de voorkeur aan met de hand te oogsten, zo lang we voldoende werknemers hebben en ook omdat onze extensies niet enorm zijn, waardoor ze nog steeds gemakkelijk handmatig kunnen worden beheerd."

Duurzaamheid en toekomstige uitdagingen
Cooperativa Sole was een van de eersten in de jaren ‘70 die de voorkeur gaf aan geïntegreerde teelttechnieken en beschikt nu ook over 50 hectare biologische gewassen.

"Ik geef nog steeds de voorkeur aan traditionele teelt, op voorwaarde dat goede agronomische werkwijzen worden toegepast om de bodem te beschermen."

"De gewasrotaties waarin de geïntegreerde en biologische productievoorschriften voorzien, hebben het assortiment dat beschikbaar is voor Italiaanse en Europese consumenten vergroot. Nu hebben we bijvoorbeeld ook sla, koolrabi, zachtfruit en groenten."

"Voor de toekomst willen we onze biologische gewassen uitbreiden en we willen ook specifieke technieken en een efficiënter logistiek systeem voor zachtfruit gebruiken. Daarnaast willen we groenten promoten en onze aardbeienteelt verbeteren."

"Bovendien willen we de meloenteelt vergroten door nieuwe rassen te testen en we zijn van plan om in de komende drie jaar van drieduizend naar zesduizend ton te gaan."

"In een dergelijke geglobaliseerde context zijn de meest populaire producten op de wereldmarkt gedroogd en zachtfruit. Het is aan ondernemers om nieuwe uitdagingen aan te gaan en steeds competitievere producten op de markt te introduceren. Het project voor zachtfruit kan niet anders dan iets positiefs zijn."

"Ik geloof dat er een toekomst is voor degenen die investeren in de versmarkt en voor de jongere generaties die betrokken zijn bij de landbouw, omdat zij originele ideeën en de wil hebben. De marktvraag moeten worden beantwoord zonder dat er angst bij komt kijken. Er moet nog veel worden gedaan in Italië, maar onze coöperatie en haar partners zijn het bewijs van wat met enthousiasme en professionaliteit kan worden bereikt."

Contact:
Cooperativa Sole
Via Prov.le Parete - Tre Ponti
Parete (CE)
Tel.: (+39) 081 5036887
Fax: (+39) 081 5035111
Email: info@coopsole.it
Web: www.coopsole.it

 

Publicatiedatum: