Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouwsector Zuid-Italië getroffen door noodweer

"Alsof de tomatenprijzen op zich al niet erg genoeg zijn en dan nu ook dit nog"

Op zaterdag 23 februari 2019 werd het midden en zuiden van Italië getroffen door zeer slechte weersomstandigheden. De kou en harde wind hebben schade toegebracht aan de tuinbouwsector. Zo werden in de Siciliaanse regio Pachino meerdere kassen verwoest.

Joseph Fortunato, eigenaar van het gelijknamige bedrijf, bevestigt de ernst van de situatie en deelde een aantal filmpjes van het noodweer op Facebook. 

“Het is de omgekeerde wereld. In Noord-Europa schijnt de zon en hier in het zuiden hebben we te maken met kou van de Balkan," legt Fortunato uit. "In de regio Pachino heeft de wind meerdere kassen en velden beschadigd. Daarbij was het erg koud. Het kwik daalde naar 6-7 °C en dat is niet goed voor onze planten."

Fortunato ontving veel meelevende reacties op zijn post op Facebook: "Alsof de tomatenprijzen op zich al niet erg genoeg zijn en dan nu ook dit nog. "Er is schade aan de gewassen en veel zonnepanelen zijn verwoest of weggeblazen. Het is een ramp voor ons allemaal."

Sebastiano Cinnirella, een teler uit Pachino: "Zaterdagavond trok de wind aan en in de nacht van zaterdag op zondag bereikte de storm haar hoogtepunt rond 4 uur en ook nu waait het nog hard." 

De teler vertelt verder: "De schade aan constructies en plastictunnels is het grootst. Het gevolg hiervan is dat de gewassen bloot staan aan de wind. Alle telers in deze regio maken zich grote zorgen want de schade is groot."

De regio's die het zwaarst zijn getroffen, zijn Pachino, Portopalo di Capopassero, Noto, Rosolini en Ispica. Het is nu nog te vroeg om een schatting van de omvang van de schade te maken maar men is hier al wel aan begonnen. 

Regionale inspecteurs zijn onmiddellijk op de hoogte gesteld. Op maandag 25 februari zijn zij begonnen met het in kaart brengen van de situatie. Dit is belangrijk omdat er daarna initiatieven genomen kunnen worden om telers te steunen.

 

 

Publicatiedatum: