Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Italiaanse groenten en fruit zijn veilig"

Italiaanse groenten en fruit zijn veilig en dat wordt bevestigd door het Pesticide-dossier van Legambiente, de Italiaanse milieuvereniging. 98,7% van de geanalyseerde monsters is normaal en 61% heeft geen residu dat door de instrumenten kan worden gedetecteerd. 34% heeft residuen binnen de toegestane grenzen. Desalniettemin lijkt het algehele oordeel eerder negatief dan positief. Klik hier voor het volledige rapport (in het Italiaans).

Op 18 februari 2019 presenteerde Legambiente het dossier. Het dossier prijst Italiaanse telers omdat de niet-conforme monsters slechts 1,7% bedragen, terwijl het percentage in het buitenland meer dan het dubbele is.

Legambiente richt zich op de monsters met meer residuen. "Slechts 36% van de monsters is residu-vrij, 1,7% is ongeschikt en 60% bevat ondanks dat ze geschikt worden geacht nog steeds één of meer chemische residuen. De monsters lieten zien dat 64% van de peren, 61% van de druiven en 57% van de perziken multi-residuen bevatten", is te lezen in het dossier.

"De aardbeien hadden een percentage van 54% geschikte monsters met meerdere residuen, maar ook 3% ongeschikte monsters. Sommige aardbeienstalen, ook van Italiaanse oorsprong, presenteerden de aanwezigheid tot 9 soorten residuen. De situatie van de druiven is vergelijkbaar, omdat er tot 6 residuen werden gedetecteerd. De papaja-monsters bleken allemaal ongeschikt omdat deze de maximale limiet van het carbendazim bestrijdingsmiddel overschreden."

Er moet wel benadrukt worden dat de grenswaarden die door de wet zijn opgesteld veel lager zijn dan de hoeveelheden die de gezondheid zouden schaden. Drempels worden jaar na jaar verlaagd. Lopen in een drukke straat van een stad zorgt voor meer schadelijke stoffen in het lichaam dan het eten van tonnen fruit die binnen de grenswaarden vallen.

"Buitenlandse monsters vertoonden over het algemeen meer residuen, vooral als het om fruit ging, ten minste 61% van de monsters liet ten minste één residu zien.
Wat groenten betreft, bevatte 51% van de buitenlandse tomaten en 70% van de buitenlandse paprika's minstens één residu. Ze presenteerden zelfs het grotere percentage ongeschiktheid met respectievelijk 7 en 4%."

De groenten laten tegenstrijdigheden zien. Enerzijds laat 64% van de monsters geen residu zien. Aan de andere kant zijn er significante percentages onregelmatigheden voor sommige gewassen zoals 8% van de paprika's, 5% van stengelgroenten en meer dan 2% van de peulvruchten, vergeleken met het gemiddelde voor onregelmatige groenten (1,8%). De meerderheid van de gevallen van onregelmatigheden was er sprake van het overschrijden van de maximale residugehaltes die zijn toegestaan voor bestrijdingsmiddelen, waarvan boscalid de meest voorkomende is.

"Daarnaast presenteerden enkele tomatenmonsters uit Sicilië en Lazio 6 residuen tegelijkertijd en een monster uit Lazio liet maar liefst 8 residuen zien", concludeert Legambiente.

Publicatiedatum: