Deense kruidenteler investeert in robots

Tuinbouwbedrijf Rosborg in Bellinge, bij het Deense Odense, heeft de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in automatisering van een groot aantal processen in kruidenteelt. “Om op de toekomst voorbereid te zijn, moeten we investeren in automatisering. Zo vergroten we de capaciteit en houden we de onkosten binnen de perken,” vertelt Johnny Albertsen van Rosborg in een persbericht.

Vanaf 2015 investeerde Rosborg ruim 5 miljoen euro in onder andere energiebesparende maatregelen en nieuwe hoogtechnologische kassen met robotten die planten, plukken en verpakken en de kisten op pallets stapelen. Door de automatisering zijn de efficiëntie en de werkomstandigheden aanzienlijk verbeterd.

Toen Rosborg in juni 2017 in zijn eerste robot investeerde, was niet onmiddellijk duidelijk voor welk proces deze zou worden gebruikt. Ten slotte werd besloten een UR10 robotarm van Universal Robots te combineren met een robothand van OnRobot. Een investering van 50.000 euro voor het hele systeem. Op dit moment doet de UR robotarm het werk van een halve werkkracht, een jaarlijkse besparing van 15.000 euro. Naast de UR robot heeft Rosborg drie afstandsrobotten, die de kruiden automatisch op de juiste afstand van elkaar planten. Omdat 30 procent meer kruiden kunnen worden geteeld op hetzelfde areaal, stijgt de omzet en blijft het aantal werknemers gelijk.

Bron: www.jernindustri.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven