"Grote Amerikaanse telers plukken hun fruit in de toekomst met robots"

De toekomst van de tuinbouwsector krijgt vorm in Florida en belooft een oplossing te bieden voor het tekort aan arbeidskrachten. Dit beweert het team dat verantwoordelijk is voor 'Harv', zoals het nieuwste model van automatiseringsbedrijf Harvest CROO Robotics afgekort genoemd wordt. 

Met zachte hand
Harv moet de manier waarop kwetsbare gewassen worden geplukt automatiseren. Het ontwikkelen van een robot met een  'zachte hand' is één van de grootste technische uitdagingen voor de verder automatisering van de Amerikaanse tuinbouwsector. Zonder deze robot zullen groenten en fruit volgens telers onbetaalbaar voor de gewone Amerikaan worden omdat er sprake is van een steeds groter tekort aan arbeidskrachten.

Het probleem is zo nijpend dat concurrenten samenwerken om de ontwikkeling van Harv te financieren. Er werd al zo'n €8 miljoen bijeen gebracht door grote bedrijven zoals Driscoll's en Naturipe Farms  maar ook door lokale telers. 

Tijdens een testrit vorig jaar plukte Harv probleemloos 20% van de aardbeien van elke plant. Het doel voor dit jaar is dat Harv de helft van de aardbeien plukt zonder deze te pletten of te laten vallen. Bij mensen ligt het succespercentage dichtbij de 80% maar Harv heeft daarentegen geen visum of slaap nodig en is ook nooit ziek. 

Daarbij komt dat ongeveer de helft van de 850.000 arbeidskrachten die in de land- en tuinbouwsector actief zijn, illegaal in de Verenigde Staten zijn. Deskundigen melden dat het tekort aan arbeidskrachten de lonen nu al omhoog stuwt. 

 

Bron: nola.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven