Sas Les Marichers Du Mont Saint-Michel

Franse tomatenteler neemt in één keer 17 hectare in gebruik

“De Franse markt is een zeer goede afzetmarkt. Er is vraag naar een schoon, duurzaam geteeld kwaliteitsproduct: de tomaten moeten rood en goed van smaak zijn," vertelt Jean Marc Paimblanc van de Franse tomatenkwekerij Le Maraîchers du Mont Saint-Michel. Onlangs voltooide Havecon voor de teler een 17 hectare grote nieuwbouwkas.

Begin februari zijn de planten in de kas geplant en de eerste tomaten zullen dan ook binnenkort in de nieuwe kas geoogst worden. Dit zullen er direct heel wat zijn: al in het eerste jaar zal de totale 17 hectare gebruikt worden voor de teelt. “Dat is nieuw voor de Franse markt, waar de gemiddelde kwekerij een areaal van enkele hectares heeft”, bevestigt Jean Marc Paimblanc, directeur van het bedrijf. “Afnemers van groenten willen graag intensiever samenwerken met de kwekers. Het stelt ons in staat om klantspecifiek te leveren.”

De kas is verdeeld in drie blokken van bijna zes hectare, elk blok is uitgerust met diffuus glas om optimaal gebruik te maken van het beschikbare zonlicht. De bouwfoto’s van Havecon, dat het project in samenwerking met de Franse CMF realiseerde, laten heel goed zien hoe het licht wordt verspreid.

Aan de kwekerij is een verwerkingshal gebouwd, waar alle tomaten op maat worden verpakt en van daaruit worden geleverd aan de klant. Ook zijn er een aantal WKK’s geïnstalleerd. “De mensen in Frankrijk blijven zeer bescheiden, maar dit is echt een ‘state-of-the-art’ bouwproject in het mooie Normandië”, aldus Ramon Bol, verantwoordelijk voor de verkoop in Europa binnen Havecon.

Le Maraîchers du Mont Saint-Michel gaat zich richten op de lokale markt. “De vraag naar lokale producten neemt toe”, zegt Jean Marc. “Het gaat niet alleen om de plaats van herkomst, een Franse tomaat moet ook de juiste kwaliteit hebben en de juiste ervaring bieden: de consument wil een schoon geteelde, rode en smaakvolle tomaat, geteeld door een bedrijf uit de regio. Dit geeft extra waarde aan het concept ‘local for local’.”

Hoewel de locatie van het bedrijf misschien niet het belangrijkste is voor de verkoop, voegt dit zeker extra waarde toe. Het bedrijf is uniek in de regio, heeft hier een sterke afzetmarkt en heeft zelfs de metropool Parijs op minder dan 300 kilometer afstand in een rechte lijn.

Het feit dat de kwekerij minder dan 20 kilometer verwijderd is van het bekende Mont Saint-Michel is een groot bijkomend voordeel. Niet zonder reden is het Franse icoon opgenomen in de bedrijfsnaam. “Mont Saint-Michel is een begrip in Frankrijk en ver daarbuiten”, besluit Jean Marc. “Er komen dagelijks duizenden toeristen op af – alleen het Louvre en de Eiffeltoren trek ken meer bezoekers. Verder is er in deze regio nog geen vergelijkbare tomatenkwekerij gevestigd, wat mooie kansen biedt. In de komende jaren hopen we regionale partijen te beleveren met onze lokale producten.”

Voor meer informatie:
Havecon Kassenbouw B.V.
Marconistraat 32
2665 JE Bleiswijk
T: +31(0)10 266 32 70
F: +31(0)10 266 32 71
info@havecon.com
www.havecon.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven