Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktrapport week 6/2019:

Overwegend Spaanse partijen bij de tomaten

Tomaten
Er waren overwegend Spaanse partijen op de markt, zowel bij de ronde tomaten alsook bij de vlees- en trostomaten. Alleen bij de cherrytomaten waren er meer Italiaanse partijen op de markt, gevolgd door eveneens Spaanse partijen. Met Marokko, Nederland, Turkije en Belgiƫ namen er veel andere landen aan de tomatenhandel deel. De eerste Griekse tomaten openden in Hamburg hun seizoen: offertes van trostomaten kostten circa 11 euro per 5 kg. In z'n totaliteit was de beschikbaarheid voldoende om de vraag te dekken. De vraag was vaak rustig en ingetogen. De prijzen zwakten hier en daar af. Bovendien probeerde men met prijsverlagingen de verkoop weer wat leven in te blazen. In Frankfurt werden vanaf donderdag de Turkse en Marokkaanse en aansluitend de Spaanse partijen goedkoper. In Hamburg moesten de supermarkten hun prijzen voor producten van een mindere kwaliteit verlagen. Daar lieten met name Marokkaanse producten te wensen over wat betreft kwaliteit. In Keulen waren sommige ladingen gewoonweg te duur, waardoor de klanten slechts beperkt tomaten afnamen. In Berlijn werd de door handelaren gevraagde 17 euro per 3,7 kg Nederlandse cherrytomaten nauwelijks door de kopers geaccepteerd. Deze gaven liever de voorkeur aan Italiaanse leveringen omdat die er mooier uitzagen. Vanwege het aanbod brokkelden de prijzen in Berlijn echter een klein beetje af.


Marktaandelen: trostomaten

Appelen
Ook al nam het aanbod minimaal af, het was voldoende om aan de vraag te voldoen. Het aanbod kon mooi constant worden ondergebracht. De prijzen bleven hierdoor over het algemeen op hetzelfde niveau. Hier en daar tendeerden de prijzen omhoog.

Peren
Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria peren domineerden de markt; Nederlandse en Belgische Conference peren, evenals Duitse Alexander Lucas peren completeerden het aanbod. Over het algemeen verliep de verkoop zonder bijzondere hoogtepunten. De prijzen veranderden daarbij slechts zelden.

Druiven
De handel verliep in z'n totaliteit in rustige banen. In Frankfurt werd de prijsspanne van enkele Zuid-Afrikaanse partijen breder vanwege de kwaliteit. In de overige plaatsen daalden de prijzen vaak.

Sinaasappelen
Het aanbod aan blonde sinaasappelen was zeer uitgebreid: Spaanse Navelina's domineerden de markt. In het segment van de bloedsinaasappelen bepaalden Italiaanse Moro en Tarocco sinaasappelen de handel. In beide categorieƫn kon de vraag goed gedekt worden. De prijzen bleven over het algemeen op hetzelfde niveau als in week 5.

Klein citrus
Over het algemeen was er een bepaalde verzadiging vanuit de klant te bemerken: de afwikkeling had ronduit sneller kunnen gaan. De prijzen tendeerden dan ook grotendeels naar beneden.

Citroenen
De ladingen uit Spanje namen af en de Turkse toestroom beperkte zich eveneens. Griekse partijen doken slechts af en toe op. De prijzen tendeerden eerder naar beneden, aangezien het aanbod toch wat te groot uitviel.

Bananen
Er zat weinig elan in de verkoop. Desondanks meldde men vaak een continue afzet. De toevoer uit de rijperijen was voldoende in evenwicht met de matige vraag. Daarom bleven de prijzen zoals gebruikelijk op hetzelfde niveau.

Bloemkool
De kwaliteit overtuigde over het algemeen. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan. Desondanks tendeerden de prijzen op verschillende plaatsen naar boven. Dit kwam door betere afzetmogelijkheden en een verbeterde kwaliteit.

Sla
Bij ijsbergsla waren er enkel Spaanse partijen beschikbaar. De belangstelling bleef achter bij de leveringen, waardoor de distributeurs vaak gedwongen waren hun prijzen te verlagen. Bij kropsla waren prijsverhogingen gebruikelijk vanwege een beperkte aanbod.

Komkommers
De kwaliteit van de Spaanse partijen overtuigde niet altijd, waardoor in Frankfurt de prijsgrenzen in beide richtingen verschoven. In Hamburg kwam het aanvankelijk tot prijsverhogingen, die tot aan vrijdag echter weer stagneerden. In Keulen was de vraag zeer ingetogen.

Tomaten
De beschikbaarheid was in zijn totaliteit voldoende om de vraag te dekken. De vraag was vaak rustig en ingetogen. De prijzen schommelden daarbij hier en daar. Bovendien probeerde men met prijsverlagingen de verkoop weer wat meer leven in te blazen.

Paprika's
Spaanse partijen domineerden de handel, gevolgd door Turkse partijen. De toevoer uit Marokko speelde een marginale rol. De handel verliep zonder bijzondere hoogtepunten en ook de prijzen ontwikkelden zich erg verschillend.

Publicatiedatum: