Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bierbrouwende monniken gaan waterverspilling tegen met innovatieve 'waterzuiveringskas'

In Berkel-Enschot brouwen cisterciënzer monniken al sinds eind negentiende eeuw bier. Bij deze verder uitstekende gewoonte wordt een hoop water gebruikt, dat men tot voor kort in het riool liet weglopen. Nu heeft men echter een innovatie oplossing gevonden om de drain op te vangen, te zuiveren en te gebruiken als grondstof voor een nieuw rondje brouwen. De ING heeft de abdij hiertoe een lening verstrekt en in onderstaande blog vertelt de bank meer over dit project.

Het leukste aan mijn werk bij Groenbank vind ik dat ik op de meest bijzondere plekken kom. En interessante mensen leer kennen die ik normaal nooit zou ontmoeten. Zo kwam ik laatst op een training over circulariteit een monnik tegen. Een prior nog wel, de hoofdverantwoordelijke voor alle operationele zaken binnen de abdij. We bleken een passie te delen. Bier. Hij brouwt het al jaren en ik drink het graag. Hij inspireerde me met zijn moderne kijk op de toekomst. En wij bespraken ideeën om de brouwerij klaar te maken voor de toekomst. Hij liet me zijn plan zien om alle waterverspilling vanuit het brouwproces tegen te gaan. Het doel? Op het terrein van de abdij de meest duurzame brouwerij van Nederland creëren.

Negen trappistenbieren
Bij Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot brouwen ze al sinds 1884 bier. Wat een historie. Al meer dan honderd jaar staan de monniken er voor dag en dauw op om hun trappistenbiertjes te brouwen. Negen soorten maar liefst. Van het lichte La Trappe Puur tot het stevige Quadrupel Oak Aged. Maar liefst 11 procent alcohol zit er in. Dus drink het met mate zou ik zeggen. Ook weer iets dat ik geleerd heb: trappistenbier heet zo omdat het gebrouwen wordt door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers.

‘Waarmaken wat we bidden’
Inmiddels is de brouwerij in de buurt van Tilburg uitgegroeid tot een grote bierleverancier. In samenwerking met Bavaria leveren ze in binnen- en buitenland aan horeca en supermarkten. Dat betekent ook dat de productie van La Trappe de nodige belasting oplevert voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat voor het produceren van een liter bier, maar liefst zeven liter water nodig is. Anders gezegd: elke liter bier die we drinken, levert zes liter afvalwater op. Tot nu toe werd dit afvalwater rechtstreeks door de trappisten in het riool geloosd. Natuurlijk allemaal volgens de geldende milieuregels. Maar geen manier van werken die op de lange termijn houdbaar is. Dat vonden de monniken zelf ook. Al langer wilden ze hun brouwproces duurzamer maken, zodat er minder water werd verspild. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘We moeten waarmaken wat we bidden.’ Toch is een abdij van meer dan honderd jaar oud misschien niet de eerste plek waar je innovatie op het gebied van duurzaamheid verwacht. En precies dat maakt voor mij een project als dit zo verrassend en interessant. Want juist tussen de abdijmuren lopen ze voorop in het tegengaan van waterverspilling. 

Tropische temperaturen
Het doel van dit project is om duurzamer te brouwen. En die doelstelling is gehaald. Met dank aan de nieuwe waterzuivering, die de naam Biomakerij meekreeg. Er wordt geen druppel water meer verspild. In plaats van het afvalwater in het riool te lozen, wordt het nu biologisch gezuiverd. Waarna het gezuiverde water weer hergebruikt wordt om nieuwe biertjes mee te brouwen. Dat zuiveren gebeurt in een kas, waar het water dankzij de tropische temperatuur verdampt. De planten, die in de kas staan, absorberen vervolgens het water, waarna het in de grond terecht komt. Die grond is zo samengesteld dat het als een filter werkt. Volgens de prior, de hoofdmonnik dus, kun je dit proces het best vergelijken met de manier waarop duinen het regenwater zuiveren.

De ING Groenbank heeft deze waterzuiveringskas mede mogelijk gemaakt door een lening te verstrekken. Voor mij een van de meest aansprekende projecten van het afgelopen jaar. Niet alleen vanwege het trappistenbier. Maar ook omdat op een slimme manier is nagedacht over de toekomst. En er een oplossing is gevonden die echt impact heeft.

bron: ING

Publicatiedatum: