Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties rondom tomatenruzie over de grote plas

"De Amerikaanse consument zal voor kosten opdraaien als tomatenverdrag met Mexico klapt"

"Ik zie niet in hoe ook maar iemand baat heeft bij de beëindiging van de overeenkomst - noch de Mexicaanse bedrijven, noch die uit Florida, en het ergste: noch de consument, die uiteindelijk voor de kosten opdraaien wanneer de Tomato Suspension Agreement mislukt", aldus Oscar Woltman van AMHPAC, de vertegenwoordiger van de Mexicaanse glastuinbouwsector.

Zijn perspectief op het voortzetten van de overeenkomst is duidelijk. Maar diverse telers uit Florida reageren anders. "Dit had veel eerder moeten gebeuren," zegt Mike McGee van Flavor-Pic Tomato. "De schorsingsovereenkomst zou een goede zaak zijn als ze hem zouden handhaven, wat ze niet hebben gedaan."

Er zijn gemengde reacties geweest op het besluit van de Amerikaanse regering om de Tomato Suspension Agreement te beëindigen, nadat vorige week een stemming in het Congres bepaalde dat de schorsingsovereenkomst met ingang van 7 mei zal worden beëindigd. Veel bedrijven in de VS die tomaten verhandelen, kijken van de zijlijn toe en wachten af wat er na 7 mei zal gebeuren.

Een van hen is Woltman van AMHPAC, de grootste organisatie die de Mexicaanse tuinbouwsector vertegenwoordigt. Omdat hij een Mexicaanse glastuinbouwer is en zijn producten voornamelijk naar de VS en Canada verzendt, is zijn perspectief op de mogelijke beëindiging van de overeenkomst duidelijk. Hij legt uit dat ze de afgelopen 13 maanden geprobeerd hebben de overeenkomst voort te zetten, maar nauwelijks antwoord kregen van de partijen die de overeenkomst wilden beëindigen.

Voor Woltman is het onduidelijk waarom iemand de overeenkomst zou willen beëindigen. "In Mexico is er een duidelijke wens om de overeenkomst te moderniseren en voort te zetten. Het beëindigen van de overeenkomst heeft geen voordelen en we betreuren het dat het risico wordt genomen dat de prijzen onnodig gaan stijgen als gevolg van compenserende belastingen. Vooral omdat de consument zal opdraaien voor de kosten wanneer de Tomato Suspension Agreement wordt beëindigd."

Dumping?
Volgens Woltman hebben Mexicaanse telers en exporteurs zich de afgelopen 5 jaar strikt aan de regels gehouden. "Ik kan niet begrijpen waarom mensen geloven dat er dumping plaatsvindt - hoe zou de Mexicaanse sector dan kunnen blijven groeien? Elke sector zou failliet gaan als het zich jarenlang schuldig zou maken aan dumping. Momenteel vindt de teelt uit beide landen zijn weg naar de markt. Veel Mexicaanse telers leveren aan importeurs uit Florida. De relatie is verreikend en de productie is complementair."

Voor Woltman is de kern van de zaak onduidelijk. "We merken dat de consument steeds vaker kiest voor kasproducten vanwege het veelzijdige assortiment en de veilige productie het hele jaar door. De productie is complementair en veel Mexicaanse producenten leveren aan importeurs uit Florida. De relaties zijn vaak erg goed en beide landen werken samen.

De markt groeit als geheel, de Mexicaanse sector groeit en hoewel de telers uit Florida een kleiner aandeel hebben, is hun totale afzet gegroeid. Ik heb altijd geleerd dat de productie alleen op de lange termijn zal groeien als de vraag toeneemt. Als de vraag stijgt en alle producten nog steeds in de VS of op lokale markten worden verkocht, is er geen sprake van overproductie of dumping."

Geen voordelen
Als de overeenkomst wordt beëindigd en als de commissie ermee instemt dat er wordt gedumpt, wordt er een heffing gerekend. "Uiteindelijk zal de consument hiervoor betalen, terwijl het tegelijkertijd betekent dat de telers uit Florida moeten concurreren met een goedkoper aanbod uit Mexico - dus ook zij zullen niet profiteren van de beëindiging. En ik zie op dit moment niemand kassen van 8.000 of 9.000 hectare bouwen in de VS." Dat is waarom hij hoopt dat AMHPAC erin zal slagen om de overeenkomst voort te zetten.

"Schorsingsovereenkomst werd toch niet gehandhaafd"
Hoewel dit Mexicaanse perspectief helder is, verwelkomen verschillende Amerikaanse telers de stap. Deze telers, met name uit Florida, voeren al lang campagne tegen wat zij beschouwen als een oneerlijk voordeel voor Mexicaanse telers. Florida is overigens de meest rechtstreeks concurrent van Mexico. Voor sommigen kon de beëindiging niet snel genoeg komen, zoals Mike McGee van Flavor-Pic Tomato dat vollegrondsteelt bedrijft in Florida, Georgia en Alabama. Volgens McGee werd de schorsingsovereenkomst niet gehandhaafd zoals hij ooit was ontworpen.

"Dit had al veel eerder moeten gebeuren", zei hij. "De schorsingsovereenkomst zou een goede zaak zijn als ze deze zouden gaan handhaven, wat ze niet hebben gedaan. We zijn al in het nadeel als het gaat om de concurrentie met Mexico. Nu gaan ze een onderzoek starten naar dumping van Mexicaanse tomaten. We denken echter niet dat er iets aan gedaan zal worden. We weten dat ze ons een paar keer hebben onderboden, zodat we niet op een eerlijke manier kunnen concurreren."

Effect onduidelijk
Meerdere telers uit de regio, die niet willen worden genoemd, zijn het met hem eens. Een teler uit Florida die op bepaalde tijden van het jaar tomaten uit Mexico haalt, zei dat ze nog moeten zien welk effect het zal hebben en merkte tevens op dat de kwestie ingewikkelder is dan alleen Mexicaanse import of alleen tomaten. "Het is iets waar bedrijven meer over zullen moeten lezen en dan passende acties moeten ondernemen", zei een woordvoerder.

"Het is meer dan alleen Mexico, omdat Canada ook tomaten exporteert naar de Verenigde Staten en dan zijn er telers uit Florida die ook in Mexico telen. Daarbij gaat het ook niet alleen om Amerikaanse tomatentelers. We beschermen niet al onze telers, wat ze ook telen. Er zijn zelfs op staten gebaseerde problemen die ook andere staten beïnvloeden, dus het is een zeer complexe kwestie."

"De FTE is tevreden met het feit dat het Commerce Department erkend dat de huidige schorsingsovereenkomst is mislukt. De Amerikaanse sector heeft aanzienlijke nadelen ten opzichte van Mexico als het gaat om arbeidskosten en algehele regelgeving", aldus Michael Schadler, executive vicepresident van de Florida Tomato Exchange.

"Als we naast alle andere nadelen Mexicaanse dumping en subsidies blijven toestaan, zal de Amerikaanse sector blijven krimpen. Daarom is een sterke handhaving van het handelsrecht belangrijk. We denken dat dit recente besluit om de schorsingsovereenkomst op 7 mei te beëindigen een stap in de goede richting is."

Bluffen de tomatentelers uit Florida?
Anderzijds zijn er mensen die geloven dat er helemaal geen dumping heeft plaatsgevonden. In plaats daarvan zeggen ze dat de telers uit Florida niet genoeg hebben gedaan om hun positie op de markt te behouden en de schorsingsovereenkomst willen gebruiken om de markt in hun voordeel te veranderen.

"Ik heb de schorsingsovereenkomst nooit eerlijk gevonden", zei Paul Manfre van TopKatz, in New York. "Beïnvloeding door regelgevende inmenging faalt altijd. De schorsingsovereenkomst heeft een dubbele bodem gecreëerd die de prijzen overeind hielden en was onhoudbaar. Toen de schorsingsovereenkomst nog niet eens bestond, wilden mensen Roma-tomaten uit Florida omdat ze van betere kwaliteit waren dan wat Mexico op dat moment kon produceren. Maar in de loop der jaren hebben de Mexicaanse telers hun werkwijzen en daarmee kwaliteit verbeterd tot een punt dat vergelijkbaar was met of zelfs beter was dan het product dat uit Florida kwam, wat resulteerde in meer vraag naar Mexicaanse producten."

Met betrekking tot de claims dat er gedumpt zou zijn, zei Manfre dat prijsdalingen een functie zijn van een vraag-en-aanbodmarkt en dat telers hoogte- en dieptepunten mogen verwachten. "'Dumpen' bestaat niet in deze context", legde hij uit. "Elk product doorloopt cycli van hoge en lage vraag en volume en de prijzen reageren dienovereenkomstig."

Mei
Nu 7 mei nadert, hoopt de Mexicaanse sector nog steeds op een verlenging van de overeenkomst. Momenteel zet AMHPAC zich hier volledig voor in. "Waar een wil is, is een weg, en onze Mexicaanse wil is zeer aanwezig. Ik hoop dat voor Florida hetzelfde geldt aangezien een nieuwe overeenkomst beide partijen ten goede zal komen", besluit Woltman.

Voor meer informatie:
Mike McGee
Flavor-Pic Tomato Co., Inc.
Ph: +1 (205) 323-7306
mike@kontosfruit.com
www.flavorpic.com

Paul Manfre
TopKatz, LLC
Ph: +1 (718) 861-1933
pmanfre@topkatz.com
www.topkatz.com

Oscar Woltman
AMHPAC 
www.amhpac.org

Publicatiedatum: