Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deprez moet CEO-schap delen met Zwaaneveld

Tholen – De Raad van Bestuur van Greenyard heeft Marc Zwaaneveld aangesteld als co-CEO. Zwaaneveld zal samen met Hein Deprez de rol van CEO vervullen. Met dit besluit wordt een vervolg gegeven aan de aanstelling van Marc Zwaaneveld als Chief Transformation Officer.

Hein Deprez zal zich concentreren op de uitrol van Greenyard strategische partnermodel met haar retailers. Marc Zwaaneveld zal een “goed omkaderde, efficiënte en naadloze implementatie van het transformatieplan binnen het bedrijf garanderen,” aldus het persbericht. “Zo kan snel en efficiënt een nieuwe dynamiek aan Greenyard gegeven worden.”

Hein Deprez moet zijn functie als CEO delen met Marc Zwaaneveld.

In samenwerking met een extern adviesbureau bereidt Greenyard concrete actieplannen voor op basis van een eerste analyse van verbetermogelijkheden. Daarnaast worden de eerste besparingen al gerealiseerd. Tot slot worden ook de volgende stappen in de richting van financieringsopties, zoals recent aangekondigd, gezet.

Oplopende schuldenberg

Het Belgische Greenyard kwam in zwaar weer terecht nadat eind januari opnieuw een winstwaarschuwing werd afgegeven. Hoewel er in september en oktober tekenen van herstel waren, werd die trend in de laatste maanden van 2018 gekeerd. De omzet viel daardoor 4,5% lager uit, waardoor het verwachte REBITDA bijgesteld moest worden naar 60 tot 65 miljoen euro. Die waarschuwing bracht de aandelen koers in een vrije val, maar zorgelijker is dat de schuldgraad van het bedrijf oploopt. Over het boekjaar 2017/2018 werd een REBITDA van 140,2 miljoen euro geboekt. Dat was al een daling van krap 4% ten opzichte van het voorgaande boekjaar.

Die daling in REBITDA illustreert dat het bedrijf al langer in zwaar weer verkeerd. In de divisie Fresh werd voor boekjaar 2017/2018 de grootste omzetdaling (-2,4%) genoteerd. Dat werd onder andere veroorzaakt door een verlies van volume in België en Duitsland. In Duitsland besloot een belangrijke klant de inkoop in eigen hand te nemen, waardoor Greenyard een deel van de omzet verloor. In België is het vooral de prijsconcurrentie die het tot een lastige markt maakt. De positieve resultaten uit Frankrijk en de VS konden deze negatieve effecten niet volledig compenseren. Na de overname van Mykogen in 2017/2018 liep de schuld van Greenyard op tot 419 miljoen euro.

Aanhoudende moeilijke markt

De eerste helft van boekjaar 2018/2019 (eindigend op 30 september) kon het tij echter niet keren. De droge zomer in Europa belemmerde de aanvoer van producten en had daardoor haar weerslag op de prijs. Ook de moeilijke marktomstandigheden in België en Duitsland hielden aan. Daar bovenop kwam een listeria-uitbraak bij een Hongaarse fabriek van Greenyard, waarna een productiestop en een terugroepactie volgden. De uitbraak resulteerde in een eenmalige kostenpost van 28 miljoen euro. De omzet over de eerste zes maanden kwam ruim 3% lager uit op 1,9 miljard euro. Zoals al was verwacht, daalde het REBITDA over deze maanden fors en kwam 40% lager uit op 41,2 miljoen euro.

De schuld liep in deze maanden nog verder op en kwam uit op 517,4 miljoen euro, wat vooral te wijten was aan de lage winstgevendheid (er werd een verlies van 68,1 miljoen euro genoteerd), eenmalige kosten en het opbouwen van de voorraad in Long Fresh. Met de oplopende schuld passeerde Greenyard echter de met de banken afgesproken schuldgraad van 4,4x. Noodgedwongen moest het bedrijf de tak Horticulture verkopen. Daarmee werd 120 miljoen euro opgehaald, dat direct gebruikt werd om de schuldenberg te verminderen.

Momenteel heeft Greenyard naar schatting een schuld van 350 miljoen euro op de balans staan. Dat is 5,5 of 6 keer meer dan het EBITDA en dus hoger dan de schuldgraad die met de banken overeengekomen is. Die oplopende schuldgraad is de grootste zorg voor het management. Volgens analisten is er tussen de 70 en 120 miljoen euro nodig om het bedrijf te redden. Waar dat geld vandaan moet komen is nog onduidelijk. De verkoop van onderdelen of vastgoed brengt volgens analisten niet genoeg op. Een extra kapitaalverhoging op de beurs is ook een optie. Onder leiding van Marc Zwaaneveld wordt aan oplossingen gewerkt.