Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkse regering dwingt telers product uit de markt te nemen

Conflict in Turkije vanwege aubergineprijzen

Waar een kilo aubergine in Istanbul kort geleden nog 5 lira (0,84 euro) kostte, ligt die prijs nu op 12 lira (2,02 euro). Deze stijging, die ook invloed heeft op andere groenten die veel gebruikt worden in Turkije, leidde tot een beschuldiging van speculatie vanuit de regering, die sommige verkopers ertoe bewogen heeft producten uit de markt nemen.

"Als deze winkels mijn mensen blijven uitbuiten, is het mijn plicht om het hen betaald te zetten. En dat zal ik doen", dreigde de Turkse president Erdogan, die de verkopers beschuldigt van verraad van het vaderland.

Als reactie op deze aanval zijn veel verkopers begonnen aubergines en paprika's vanuit hun aanbod te verwijderen, hetgeen geleid heeft tot een tekort aan product en een toename van de prijzen.

"We moesten een keuze maken vanwege de retoriek die ze tegen ons gebruiken", aldus de voorzitter van de Turkse Retail Federatie (TPF), Mustufa Altunbilek. Hij geeft aan dat ze ervoor gekozen hebben bepaalde producten tijdelijk niet te verkopen.

Veel burgers hebben de plotselinge stijging in de prijzen van groenten die essentieel zijn voor de Turkse keuken, zoals groene paprika's en aubergines, aan de kaak gesteld. De prijzen van deze groenten verdubbelden in de laatste week van januari.

De prijs van de ingrediënten voor het bereiden van een menemen, een soort roerei, voor vijf personen, is in tien dagen tijd gestegen van het equivalent van 1,50 euro tot bijna vier euro.

De prijsstijging is het gevolg van complexe macro-economische factoren en slechte weersomstandigheden en is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen geworden met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart.

"De gemiddelde prijzen in de voedingssector lieten in december een stijging van 25 procent zien ten opzichte van vorige jaar. Dat is iets minder dan in oktober, maar het blijft een aanzienlijke stijging" stelt econoom Ahmet Öncü.

Volgens de krant Cumhuriyet verhoogde de stijging in de voedselprijzen in januari de jaarlijkse inflatie met maar liefst 55%.

Hier komt nog bij dat Antalya, de provincie die goed is voor de teelt van 53% van de Turkse groenten, eind januari getroffen werd door een tornado.

Al maandenlang probeert de regering de inflatie onder controle te krijgen. Maatregelen die genomen worden zijn onder andere de inzet van politieagenten in supermarkten. Deze moeten de prijzen registreren en de winkels onderzoeken waar ongebruikelijke prijsstijgingen worden waargenomen.

Afgelopen maand hield de minister van Financiën toezicht op uienstortingen in Ankara om speculatieve maatregelen te vermijden en eind januari stuurde het ministerie van Handel een rondzendbrief naar de gouverneurs van de 81 provincies van het land, met het verzoek om wekelijks verslag uit te brengen over de retailprijzen.

Het zijn vooral de groene paprika's, aubergines en courgettes die als gevolg van de reactie van de TPF op de uitval van Erdogan vanuit de schappen verdwijnen.

De eigenaar van een supermarktketen liet Efe weten dat deze optie ook in zijn bedrijf overwogen werd. Hij stelde echter dat hij door zou gaan met het verkopen van deze groenten en ondanks de hoge kosten zou proberen een zo laag mogelijke prijs te bieden op een markt met vrije concurrentie.

Op dit moment zijn de genoemde groenten nog aanwezig in winkels en markten in Istanbul, hoewel op minder plaatsen dan gebruikelijk.

"Het is normaal dat de groentenprijzen stijgen in de winter als het koud is in Antalya. Zodra het weer verbetert, dalen ze weer. Na deze tornado kunnen we echter een nieuwe stijging verwachten", vertelde een verkoper op een straatmarkt in Istanbul.

"Het is de wet van vraag en aanbod. Wanneer de mensen niet willen kopen, dalen de prijzen", voegde hij toe.

 

Bron: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven