Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"De oogst van januari schuift door naar februari"

Moeilijk seizoen voor Italiaanse venkel

Er worden momenteel in Italië opvallend veel teeltproblemen voor venkel geregistreerd en de prijzen zijn erg hoog. Dit is hoe de situatie op de markt kan worden samengevat. Vooral in de Italiaanse regio Calabrië is er sprake van een moeilijke situatie. De klimatologische omstandigheden die in oktober 2018 tijdens de plantingen optraden, hebben de oogst vertraagd. In sommige delen van de regio groeit het gewas maar moeizaam en zal het waarschijnlijk niet in staat zijn om de gewenste opbrengsten te geven.

"De problemen kunnen voortduren tot februari. Als er in Calabrië sprake is van een verlate oogst, dan wordt er in andere delen van Italië onrijpe venkel geoogst om toch te kunnen voldoen aan de vraag. Ook in andere zuidelijke gebieden zoals Metapontino en Apulië zijn er moeilijkheden. Er is niet genoeg aanbod. Als gevolg hiervan zijn de prijzen hoog", zegt een teler/handelaar.

Een teler uit Calabrië meldt een tekort aan venkel en problemen met de maten. "Vanwege de hevige regenval in de afgelopen herfst heeft het verplanten vertraging opgelopen. Waar het wel mogelijk was om te verplanten, was er sprake van radicale verstikking waardoor de planten niet voldoende voedingsstoffen binnen kregen om zich te kunnen ontwikkelen. Vervolgens hebben de lage temperaturen de vegetatie geblokkeerd en zodoende bleef de venkel achter in groei."

"De venkel, die in januari geoogst zou worden, schuift door naar februari. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen, zijn er telers die de venkel oogsten zodra deze de minimum toelaatbare maat heeft bereikt. De telers krijgen er €0,70 tot €0,80 voor." Volgens deze teler zal er ook in februari een tekort aan venkel zijn, zeker in de gebieden in de regio Calabrië.

De schaarste wordt bevestigd ook door een verwerker, die ook van mening is dat de kwaliteit niet goed is. "Rekeninghoudend met de beschikbare volumes, dat de helft is vergeleken met ander jaren, zijn de prijzen normaal en de vraag normaal."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven