Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Frankrijk

Alternatieven voor super- en hypermarkten breiden uit

"Mensen worden zich steeds bewuster van verantwoorde voeding: betere voeding en korte afzetkanalen. In Haute-de-France, een toonaangevende landbouwregio in Frankrijk, zijn verschillende initiatieven ontstaan om een nieuw ecosysteem te creëren waar iedereen van kan profiteren."

In Pas-de-Calais is een oude schuur omgebouwd tot een soort winkel. Er staan kluisjes waarin de telers uit de omgeving hun producten in kunnen plaatsen, die zich afhankelijk van de keuze van de klant openen. Een idee dat al een keer tot bloei was gekomen langs de provinciale wegen waarbij men doosjes aardbeien of zakjes witlof kan kopen. Verder kon men er fruit, groenten en honing kopen. Er wordt er alles aan gedaan om telers bij te staan die vaak slecht behandeld worden door de retail.

Ook wordt er aandacht geschonken aan het aanbieden van een ethisch verantwoord assortiment, zoals door O'Tera in het noorden en Île de France. O’Tera levert uitsluitend verse producten uit de regio en wil ten minste 60% via korte afzetkanalen aanbieden – producten waarbij O'tera de enige tussenpersoon is tussen telers en klanten. Verder zijn er telers bij wie producten online te bestellen zijn en af te halen zijn bij een afhaalpunt.

Consumenten kiezen steeds vaker voor lokale producten via korte afzetkanalen. Dit om grote supermarkten dwars te zitten en iets te doen voor zowel de telers als het milieu.


Bron: france3-regions.francetvinfo.fr

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven