Kansen voor DryGair met opkomst belichting in jaarrond glasgroententeelt

Luchtontvochtigingsunits nu ook op frames voor boven het gewas

Tholen - Vochtproblemen in de kas zijn van alle tijden, maar zeker ’s winters is het voor veel telers een uitdaging om hun kaslucht te ontvochtigen. Voorheen was het devies: de verwarming hoog, het scherm op een kier en de luchtramen open. Maar dat is weinig energiezuinig en veel kostbare CO2 gaat ermee verloren. Vandaar dat Royal Brinkman sinds een aantal jaren Luchtontvochtigingsunits van DryGair in het assortiment heeft. Op menig bedrijf bij sier- en groentetelers staan daarom nu grote vochtvreters, die inmiddels zelfs middenin de kap (en indien van toepassing op hoogte) tussen het gewas worden geplaatst.

Eef: “Bij plaatsing op het betonpad of op een eb- en vloedvloer, is het simpel gezegd de heftruck erbij pakken en klaar. Om de units ook in het gewas te plaatsen, hebben wij Van der Goes Europa bv ingeschakeld om hun expertise met het plaatsen van WKK’s ook te gebruiken bij het plaatsen van de units van DryGair.”

Eef Zwinkels houdt zich bij Royal Brinkman bezig met de units van Israëlische makelij. “Het idee komt uit Israël, waar ze veel airco-expertise hebben. DryGair werkt als een koud bierflesje dat je uit de koelkast haalt. Zoals het vocht uit de lucht op het koude glas neerslaat, zo slaat het vocht in de kas neer op koude panelen in DryGair. Vochtige lucht wordt aan de zijkant aangezogen en aan de bovenkant, droog en een beetje opgewarmd, weer terug de kas ingeblazen.”

Met de units kunnen telers met één kilowattuur 4,5 liter vocht uit de lucht halen bij 18 graden en een RV van 80 procent. Het water loopt langs de panelen in de unit naar een bak waar het wordt opgevangen en via een slangetje afgevoerd. Naast drogere kaslucht is het grote voordeel vooral energiebesparing, vertelt Eef. “Ik heb voorbeelden waar in de DryGair-afdelingen de buistemperatuur op o graden ligt terwijl in de controle-afdeling een buis van 30 graden nodig is. Daarnaast hebben de vochtvreters een positief effect op de RV, AV,VD.”

Het zijn momenteel overwegend siertelers die de installaties plaatsen, zo’n 95 procent schat Eef. “Alleen al in de gerbera’s worden er nu in de weken na de IPM zeventien units geplaatst.” Maar ook in de glasgroententeelt worden units ingezet. “Wel is het zo dat hoe voller het gewas is, hoe groter het vochtprobleem is. Bij veel groentetelers is het gewas een aanzienlijk deel van het jaar nog klein en jong, waardoor vocht in de kaslucht dan minder een probleem is.”

Telers zullen de afweging moeten maken of de investering opweegt tegen de energiebesparing en die de betere kasluchtkwaliteit voor het gewas. “Te veel vocht in de lucht bevordert schimmels, dus als de kaslucht goed onder controle is, kunnen telers op gewasbeschermingsmiddelen besparen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een literteller aan de unit te hangen, want telers zien toch graag zelf het effect.”

De opkomst van belichting in de glasgroententeelt om jaarrond te telen maakt dat Eef ook toename van het aantal units in de teelt van groenten verwacht. Gemiddeld staan er drie units op een hectare, maar elke teelt is anders. “Bij een jongplantenkweker in Polen kweken ze groente planten op met zes units op twee hectare, maar in de basilicumteelt gaat het bijvoorbeeld om vijf units op een hectare.”

Het inzetten van DryGair werkt op twee fronten. Ten eerste wordt de kaslucht ontvochtigd, waarbij geen koude buitenlucht benodigd is.
Ten tweede wordt de kaslucht door de ventilatoren goed vermengd. Hierdoor ontstaat een egaal klimaat en zijn er geen koude hoeken meer. “Dit actieve klimaat leidt tot weerbare gewassen. Gebruikers zeggen regelmatig: ‘Met DryGair heb ik een stuur in handen.’”

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
www.royalbrinkman.nl 
info@royalbrinkman.nl 
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
+31 (174) 44 61 00
+31 (174) 44 61 50

Eef Zwinkels
eef.zwinkels@royalbrinkman.nl 

DryGair
www.drygair.com 
info@drygair.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven