Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgisch Biogarantie-label legt nadruk op eerlijke handel en lokale oorsprong

Vorige week werd in Mechelen het nieuwe Biogarantie Belgisch-label geïntroduceerd. Met dat label kunnen biologische producenten de lokale herkomst van hun producten sterker benadrukken. Daarnaast legt Biogarantie Belgisch ook criteria op rond eerlijke handel.

Vanaf 2019 wil Biogarantie sterker inzetten op lokale origine en eerlijke prijs door middel van de lancering van een Biogarantie Belgisch-label.

De bedoeling is om de biologische producten van Belgische ondernemers en op basis van Belgische grondstoffen herkenbaarder te maken in de winkelrekken en binnen Biogarantie een systeem te ontwikkelen waarbij een kostendekkende prijs aan de landbouwer wordt verzekerd.

Een product dat het Biogarantie Belgisch-logo draagt, is geproduceerd in België en ook het primaire ingrediënt moet in België geteeld zijn.

Daarnaast wordt er voor elke productiesector een berekeningsmodel ontwikkeld om een ‘eerlijke’ referentieprijs te berekenen voor de boer. Eerlijke handel is echter meer dan alleen een eerlijke prijs. Eerlijke handelsvoorwaarden zijn gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. Er dient dan ook minstens één overleg per jaar plaats te vinden tussen de producent en zijn afnemer over volumes, prijsbeleid en kwaliteitsvoorwaarden met het doel om afspraken te maken voor minstens één jaar. Verder is ook een korte betalingstermijn de basis van een duurzame handelsrelatie. De betaling aan de landbouwer dient binnen de 30 dagen na levering te gebeuren.

Eerste overeenkomst getekend
Op de kick-off voor Vlaanderen op 31/1 werden de eerste overeenkomsten voor het gebruik van Biogarantie Belgisch getekend door Kurt Sannen, voorzitter van BioForum voor het vlees van het Bolhuis, en Filip Fraeye, voorzitter van Biogarantie en CEO van Biofresh voor het gebruik op de bieren en AGF bij Biofresh.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum: