Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim van Wingerden, Cropex

"Autonoom telen wordt basis van klimaatsturing"

Tholen - Nu teeltbedrijven groter worden en investeerders in de wereld van het telen stappen, reizen de mensen met groene vingers de wereld over om hun teeltkennis te delen. “Ik denk dat autonoom telen de basis wordt om het klimaat in de kassen te sturen”, vertelt Wim van Wingerden. Hij sloot zich aan bij Cropex, een groep van teeltadviseurs die hun kennis en netwerk met elkaar delen.

Autonoom telen
"Aansluitend op het autonoom telen blijft het heel belangrijk hoe de arbeid geregeld wordt en er met ziekten en plagen omgegaan wordt", vertelt hij. “Voor ons is het een mooie uitdaging om plantparameters te definiëren en als basis daarop klimaatsturing te maken. Omdat investeerders precies willen weten wat het oplevert, proberen wij een stuk autonoom telen te integreren in ons advieswerk.”

Kennisuitwisseling
Cropex ontstond vijf jaar geleden op initiatief van Peter Stradiot. “Kennisuitwisseling en ontwikkeling zijn de hoofddoelen van onze groep. Alle dertien leden doen wereldwijd zelfstandig hun projecten, maar als je ergens tegenaan loopt, is het fijn om op elkaar terug te kunnen vallen. Dit kan heel simpel met een appje. We komen een keer per maand bij elkaar en gaan ook regelmatig op bezoek bij bedrijven. Een ander groot voordeel is dat je als groep makkelijker naar bedrijven kunt stappen. Ook voor investeerders zonder teeltachtergrond zijn wij een groep met expertise.”

Wereldwijd projecten
Zelf houdt Wim zich bezig met advies voor de teelt van paprika en aubergine. Zijn werkterrein bestaat uit diverse landen in Europa. Andere leden adviseren over tomaat, komkommer bladgroenten en kruiden en zij werken aan projecten in onder meer Marokko, Zuid-Korea, Japan, Australië, Nieuw Zeeland, Canada, de VS en uiteraard ook in Europa. “Omdat er binnen Cropex geen werkgever-werknemerrelatie is, vormt vertrouwen de basis van de groep.  Het is een sfeer waar ik heel gelukkig mee ben. Cropex is een mooie groep van mensen waarin op hoog niveau wordt gewerkt voor het beste resultaat voor onze klanten”

Voor meer informatie:
Cropex
info@cropexgroup.com  
www.cropexgroup.com