Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
René Huijsmans:

"De bescherming van zaden en jonge planten tegen ziekten staat onder druk"

Jarenlang waren er nauwelijks activiteiten te zien op het gebied van fungicide zaadbehandelingsoplossingen in groenten, aldus René Huismans (Syngenta/FarMore Technology). "De markt werd gedomineerd door producten, zoals thiram, carbendazim en iprodion."

Enkele van de redenen waarom de industrie volgens René niet op zoek ging naar alternatieven:
* Bestaande producten werkten heel goed
* Bestaande producten zijn erg goedkoop
* Omvang van de markt in relatie tot het volume van het product is zeer klein.

De kosten voor de ontwikkeling van nieuwe middelen bleken te hoog voor deze relatief kleine markt. Zaken begonnen te veranderen toen duidelijk werd dat carbendazim zou worden verboden en dat andere producten zoals thiofanaatmethyl, thiabendazool en na 2019 thiram ook onder druk kwamen.

De vermindering van het aantal beschikbare oplossingen werd al zichtbaar in 2006. In samenwerking met Plantum begon Syngenta ook in 2007 al aan een project om een goede bescherming te behouden van zaden en jonge planten.

Na vele jaren onderzoek, en terwijl ook nog eens is gezocht naar een alternatieve manier van proefveldonderzoek en naar onderzoeksmethoden die nagenoeg vergeten waren, is sinds 2013 een alternatief, Maxim 480FS, beschikbaar voor de eerste groep gewassen (koolsoorten, uien en wortelen).

Sinds 23 januari komen daar een aantal bladgewassen, tomaat- en komkommerachtigen bij. De voortdurend complexer wordende regelgeving voor het verkrijgen van een registratie, de niet homogene aanpak van zaadbehandelingsmiddelen in Europa en de verschillende EU lidstaten, maken het niet vanzelfsprekend dat er oplossingen komen volgens René. 

"Op dit moment werkt Syngenta aan voorbereiding van de derde groep gewassen, de zogenaamde minor crops. Deze gewassen zoals bloemzaden, allerlei kruiden en kleinere akkerbouwgewassen dreigen in de problemen te komen omdat er na 2019 helemaal geen adequate bescherming tegen zaad- en grondgebonden schimmels beschikbaar is.

Nederland is de tweede grootste exporteur van groentezaden in de wereld. Kwaliteit van uitgangsmateriaal is daarvoor een drijfveer. Zaden beschermd tegen zieken zijn daarom essentieel. In vele landen is het verplicht om zaden te behandelen voordat ze mogen worden geïmporteerd. Het is daarom cruciaal dat er een toegelaten oplossing beschikbaar is."

Dus niet alleen een toelating in Nederland is belangrijk, ook productbegeleiding in de importerende landen en advies bij de toepassing worden door Syngenta ontwikkeld en uitgevoerd.

FarMore Technology is de naam van dit Syngenta project. Onder deze naam wordt gekeken naar de ontwikkeling van producten (zowel chemisch als biologisch), Applicatietechnieken en Services, ontwikkeld om groentezaden op een verantwoorde manier wereldwijd bij telers te krijgen. Met de hulp van de FarMore Technology kunnen zaden uitgroeien tot gezonde jonge planten, gereed voor een optimale productie.

Voor meer informatie:
René Huijsmans
+31 (0)164 22 55 34
rene.huijsmans@syngenta.com 

Publicatiedatum: