Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Studiedag 16 maart 2019, Nederlandse Bestuivingscommissie

Imker met kennis van telen en teler met kennis van bijen zorgt voor de beste bestuiving

De meeste telers weten dat voor een succesvolle teelt bij een aantal gewassen een adequate bestuiving nodig is. Zij regelen tijdig dat er voldoende bestuivende insecten in het gewas aanwezig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat de teler afwacht wat bijvoorbeeld de weersomstandigheden zijn. Als tijdens de bloei het weer slecht is of de bloei valt tegen, dan gaat men, meestal te laat, rondbellen of mailen op zoek naar bijenvolken.

De Nederlandse Bestuivingscommissie is van mening dat er door de teler en de imker tijdig goede afspraken moeten worden gemaakt over de inzet van bijenvolken. Dat is overigens niet het enige. Imker en teler dienen ook steeds met elkaar in gesprek te blijven om zo te zorgen voor een optimale bestuiving. Daarvoor is ook kennis nodig; de imker dient kennis te hebben van de teelt van het betreffende gewas. Enige kennis bij de teler over het gedrag van honingbijen vergemakkelijkt de samenwerking en vergroot de kans op een optimaal bestuivingsresultaat.

De Nederlandse Bestuivingscommissie zet zich al ruim tien jaar in om het belang van een goede bestuiving te benadrukken. Daarvoor onderneemt zij een aantal initiatieven.

Bestuivingscursus
Elk jaar organiseert de bestuivingscommissie een bestuivingscursus om imkers op te leiden tot specifiek bestuivingsimker. Aan de orde komen onderwerpen zoals plantenmorfologie en –anatomie, specifieke bestuivingszaken, gewasbescherming, de bestuivingsovereenkomst, selectie en veredeling, en economie.

Voor deze cursus wordt een aantal gastdocenten uitgenodigd te vertellen over de laatste ontwikkelingen. Tijdens de cursus worden ook bezoeken gebracht aan enkele gerenommeerde teeltbedrijven. Het geheel wordt afgesloten met een examen. De geslaagden ontvangen naast het diploma een licentie die vijf jaar geldig is. De bestuivingsimker kan de licentie laten verlengen als hij kan aantonen dat hij regelmatig studiedagen heeft gevolgd.

Aan de cursus kunnen ook telers deelnemen. Vaak is de cursus voor de teler een eyeopener volgens de Nederlandse Bestuivingscommissie om te weten wat er bij een goede bestuiving komt kijken. Desgewenst worden ook bestuivingscursussen specifiek voor telers georganiseerd.

Op de website van de commissie kunnen zowel de teler als de imker relevante informatie over bestuiving vinden. Er staat voor enkele gewassen specifieke bestuivingsinformatie en ook kunnen de nieuwsbrieven vanaf 2015 gedownload worden. In deze nieuwsbrieven staan de laatste interessante ontwikkelingen voor zowel de teler als de imker. De website biedt verder de mogelijkheid aan vakbekwame bestuivingsimkers, die in bezit zijn van het diploma bestuivingsimker en een licentie, om hun aanbod van bijenvolken te vermelden op de website. GeĂ¯nteresseerde telers en imkers kunnen voor specifieke vragen mailen naar info@nederlandsebestuivingscommissie.nl 

Studiedagen
Elk voorjaar wordt er een studiedag over bestuiving georganiseerd. Hoewel de cursus en de studiedag hoofdzakelijk bezocht worden door imkers, zijn ook telers van harte welkom. Informatie over de studiedag is te vinden op de website, via de website kan men zich ook aanmelden.

De volgende studiedag is op 16 maart 2019. Informatie daarover is te vinden op de website.

Bron: Nederlandse Bestuivingscommissie

Publicatiedatum: