Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Volgens telers in Zuid-Spanje

"Cherrytomaten mogelijk 10% duurder na no deal-Brexit"

Cherrytomaten zouden zomaar eens 10% duurder kunnen worden bij een no deal-Brexit. Dit beweren telers in Zuid-Spanje. In de buurt van Alicante worden jaarlijks 60 miljoen kilo cherrytomaten geteeld en verladen. Een derde hiervan is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Telers vrezen echter dat een no deal-Brexit de prijs flink op zal drijven. 

Jorge Brotons van Bonnysa doet zaken met alle grote Britse retailketens. Zijn bedrijf teelt al sinds 1956 tomaten voor het Verenigd Koninkrijk. "We proberen ons voor te bereiden op alle mogelijke scenario's. Als er geen akkoord wordt bereikt, dan zullen we te maken krijgen met heffingen en extra controles."

Uiteindelijk zal dit leiden tot meer werk, tijdverlies en hogere kosten. "De marges in de tuinbouwsector zijn al erg krap en de tomatenprijzen zijn al in geen 15 jaar gestegen," vervolgt Brotons. "Als onze kosten stijgen, dan worden de marges nog kleiner. We kunnen geen verdere kosten meer aan zonder verlies te lijden en zullen daarom genoodzaakt zijn voor een andere aanpak te kiezen."

Bbc.com citeerde Angel Jiminez, exportdirecteur van het logistieke bedrijf Trota, dat wekelijks 200 vrachtwagens met tomaten naar het Verenigd Koninkrijk stuurt:  "Momenteel komt er geen papierwerk kijken bij het passeren van de grens. Meer papierwerk betekent ook meer vertraging. Tijd is geld en uiteindelijk zal de eindgebruiker hier voor op moeten draaien." Hij voegde eraan toe dat vrachtvervoerders nog lang niet voldoende voorbereid zijn. "De Brexit zal in het begin zeker niet gemakkelijk zijn."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven