Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ian Wright, directeur Food and Drink Federation, over Brexit

"Eerst taak van de Britse regering is het land te voeden"

Ian Wright, directeur van de Food and Drink Federation (FDF), geeft zijn reactie op de plannen van de Britse voedselsector om voorraden aan te leggen en de uitspraken van Liam Fox over de handel met de EU na de Brexit. Brexit is de grootste bedreiging voor de voedsel- en drankensector sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Wright heeft de regering laten weten dat haar eerste taak het 'voeden' van haar burgers is. Supermarktketens, waaronder Asda, Waitrose en Sainsbury en ook fastfoodketens, zoals McDonald's en KFC, hebben het parlement gewaarschuwd dat een no deal-Brexit zal leiden tot een ernstige verstoring van de toeleveringsketen. 

Wright, die ervan overtuigd is dat de sector momenteel voorraden vormt: "Brexit vormt het grootste gevaar voor onze moderne voedselsector sinds haar ontstaan. De regering heeft een probleem omdat zij vergeten lijkt te zijn dat een stabiele aanvoer van voedsel een zaak van nationale veiligheid is." 

Wat zullen de  gevolgen van Brexit zijn voor de import en export van voedingsproducten

Tijdens zijn onlangs gehouden toespraak op de FPA conferentie besteedde Wright ook aandacht aan het probleem rondom de im- en export van voedingsproducten.

Volgens het Britse ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken (DEFRA) was 30% van alle voeding die in 2017 in het Verenigd Koninkrijk geconsumeerd werd afkomstig uit de EU, waarbij de import van producten zoals fruit, groenten, vlees en vis groter was dan de export ervan. 

Volgens het Nationale Statistiekbureau (ONS) werden er in hetzelfde jaar 481,8 miljoen ton producten verhandeld via Britse havens, waarvan 248,3 miljoen ton importproducten. Het merendeel hiervan was bestemd voor de EU.

Wright: "We hebben nog geen idee van de mate van chaos die we op 29 maart in onze havens aan zullen treffen. We hebben ook nog geen inzicht in manieren om na deze datum een normale doorstroming van de im- en export te kunnen garanderen. Ik verwacht dat er met name in de havens van Dover en Calais sprake van enige hinder zal zijn."

 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven