Alfred Klaver, Naktuinbouw:

“Met specifieke test kunnen we straks nog sneller ToBRFV eruit pikken”

Tholen - In meerdere landen wereldwijd is het tomatenvirus ToBRFV inmiddels opgedoken, waaronder recent in Duitsland. Naktuinbouw werkt nu op verzoek van en samen met het bedrijfsleven aan een snellere diagnostische toetst om het virus te detecteren. “Wij kunnen op dit moment het virus al onderscheiden, maar mocht er een besmetting worden vermoed, dan is het natuurlijk belangrijk dat er snel kan worden gehandeld", laat Alfred Klaver weten.

Met de methode waaraan Naktuinbouw nu werkt moet het binnen één tot twee dagen in principe duidelijk zijn of het om ToBRFV gaat.  De specifieke test werkt op basis van Polymerase Chain Reaction (PCR)-techniek, ook wel bekend als TaqMan. 

ToBRFV maakt onderdeel uit van de groep tobamovirussen, waaronder zo’n dertig verschillende virussen vallen. Met sequentieanalyse kan ook nu al ToBRFV vastgesteld worden in bladmateriaal en op zaad. Met de komst van de nieuwe toets kan Naktuinbouw straks routinematig controles uitvoeren op zowel Pepinomozaïek- als Tobamovirussen.

Van een uitbraak in Nederland is nog geen sprake. Visuele inspecties door Naktuinbouw hebben geen verdenkingen van besmettingen opgeleverd. Op dit moment wordt met reguliere hygiënemaatregelen gezorgd dat het virus in Nederland geen voet aan wal krijgt. 

Voor meer informatie:
Naktuinbouw
www.naktuinbouw.nl 
info@naktuinbouw.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven