Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
leergroep test buitenluchtaanzuiging en energieschermen:
"Praktijk bewijst: Het Nieuwe Telen energiezuiniger"
Het kost tijd om te leren werken met buitenluchtaanzuiging om de vochtbalans in de kas te regelen. Naarmate er langer wordt gewerkt met een dergelijk systeem, is de energiebesparing groter. Dit is de ervaring van de zeven bedrijven in de leergroep Het Nieuwe Telen Zuid-Oost Nederland. Peter Geelen van Plantmonitoring.NL begeleidt deze leergroep en gaf een overzicht van de leerervaringen van deze groep tijdens het seminar Het Nieuwe Telen op 15 november 2012. Alle bedrijven in de groep telen vruchtgroenten en hebben een installatie voor buitenluchtaanzuiging. Ook hebben alle bedrijven één of meerdere energieschermen. Zij werken zo min mogelijk met de minimumbuis.
Ervaringen
In de leergroep bleek dat de ventilatorcapaciteit een bepalende factor is voor het resultaat van de installatie. Door de ventilatoren wat rustiger maar wat langer te laten draaien, is energiebesparing mogelijk en kan de vochtbalans toch op peil worden gehouden. De energieschermen boven in de kas zorgen er voor dat de uitstraling ’s nachts minder is maar kosten licht in het voorjaar. De schermen resulteren in een ander temperatuurverloop in de kas en het effect daarvan wordt door de deelnemende telers bestudeerd. Ook leven er bij telers nog vragen over de relatieve luchtvochtigheid in relatie tot het risico van schimmelziektes. De volgorde van de regelingen en het automatiseren daarvan is een belangrijk aandachtspunt in de groep. Ook heeft de groep nog wensen ten aanzien het inzichtelijker maken van een aantal waardes zoals het verschil in absoluut vochtgehalte tussen kaslucht en buitenlucht en de gerealiseerde ontvochtigingscapaceit (gr/m2.uur).
Gerealiseerde besparing
Uit de monitoring bleek dat de bedrijven afhankelijk van de ervaringen van 0 tot 30% gas hebben bespaard (0 – 13 m3/m2 per jaar). Het aantal schermuren is fors toegenomen, bij tomaat van 10 tot 15% (150 tot 200 uur per jaar) en bij paprika 20 – 25 % (500 tot 700 uur).
Deelnemers
De leergroep bestaat uit de volgende bedrijven:
Kwekerij De Grenspaal (Noud en Roy Steegh), Wellerlooi - tomaat
Gebr. Vereijken, Beek en Donk- tomaat
Kwekerijk Gubbels, Maasbree Paprika
Teegrow ( Antonie Teeuwen ), Grashoek - paprika
Kwekerij De Poort (Kees van der Wiel), Haarsteeg - tomaat