Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Het hele jaar door Oostenrijkse tomaten én in de toekomst ook snackkomkommers

Lokale groenten ondanks ijzige temperaturen

Voor Oostenrijkers is lokaliteit belangrijk bij de keuze van levensmiddelen. In de winter is het aandeel aan lokale producten in het groentenschap van nature echter kleiner dan in de andere maanden. De vraag naar groenten uit eigen land is echter ook in de koude tijd van het jaar groot. Om deze reden reageren de telers van 'GEO Gemüseerzeugerorganisation Ostösterreich' en 'LGV-Frischgemüse' sinds deze winter op de huidige tijdgeest door voortaan het hele jaar door Oostenrijkse tomaten te telen. Daarmee brengen ze ook bij ijzige temperaturen meer keuze aan lokale producten in de groentenschappen van Hofer. Bovendien staat er ook een uitbreiding van het aanbod op de planning door snackkomkommers in de winter te telen.

Foto: Hofer

Tomaten uit het Marchfeld het hele jaar door bij Hofer
„Onze tomaten groeien nu twaalf maanden lang“, vertelt teler Peter Kainz, die sinds deze winter het hele jaar door Oostenrijkse tomaten teelt. Het idee van de winterteelt heeft Peter samen met teler Patrick Haider van 'GEO Gemüseerzeugerorganisation Ostösterreich' ontwikkeld. „In het buitenland teelt men al langer bij ieder weer diverse groentensoorten. Deze kennis hebben we ons eigen gemaakt en wilden we omzetten naar onze bedrijfsinterne omstandigheden. De grootste uitdaging daarbij is het behoud van de kwaliteit“, vertelt Peter.

De gelijkmatige kweek van de tomatenplanten in de koude tijd van het jaar wordt door middel van speciale winterverlichting mogelijk gemaakt - opgewekt door groene stroom van de omliggende windmolens. De kwetsbare plantjes worden in mineraalhoudende substraten zoals kokosvezels geplant en met speciaal koord omhoog gebonden. Met nuttige insecten worden ongewenste bezoekers zoals roofmijten afgeweerd, waardoor chemische ongediertebestrijding overbodig is.

Momenteel wordt eraan gewerkt dat in de Hofer filialen toekomstig ook Oostenrijkse snackkomkommers het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Deze moeten deze winter in de tuinderij van LGV-teler Martin Flicker in Wien-Donaustadt geteeld worden. De winterteeltmethodes van de buitenlandse concurrentie kan men niet simpelweg in Oostenrijk overnemen, vertelt Martin, want de eisen en standaarden voor Oostenrijkse groenten zijn duidelijk hoger en daardoor ook kostenintensiever.

In zijn bedrijf neemt handarbeid een belangrijke plaats in. Iedere ochtend maakt Martin zijn ronde door de kassen, die in totaal 4,2 hectare groot zijn: „Dan laat ik bijna iedere plant door mijn handen gaan. Ik voel of ze vochtig of droog is, onderzoek de plant op eventuele schimmelsporen en ik merk ook als de plant momenteel onder stress staat.“

Publicatiedatum: