Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Schotten stoppen noodgedwongen met teelt wegens tekort aan arbeidskrachten

Schotse parlementariërs hebben te horen gekregen dat telers noodgedwongen stoppen met de groenten- en fruitteelt vanwege het groeiende tekort aan arbeidskrachten. De Schotse zachtfruitsector, waarvan Tayside en Fife het middelpunt vormen, draagt jaarlijks zo'n €13 miljoen bij aan de economie. 

Jonnie Hall, van de National Farmers Union, vertelt dat het programma dat het ministerie van Binnenlandse Zaken voor seizoensarbeiders heeft ingevoerd geen oplossing biedt voor deze crisis, die deze waardevolle sector bedreigt. Hall vertelde de Schotse politici dat de fruitsector er alles aan doet om de problemen te boven te komen. "Nu moeten er beslissingen genomen worden over toekomstige investeringen op fruitbedrijven of, als we besluiten hiermee te stoppen, moet er worden nagedacht over de omschakeling naar andere gewassen, zoals granen."

In september kondigde de minister van Binnenlandse Zaken een pilotprogramma voor de duur van minimaal twee jaar aan dat Britse telers jaarlijks 2.500 tijdelijke arbeidskrachten op zou moeten leveren. "Deze aantallen zetten geen zoden aan de dijk en onze huidige situatie is hier het bewijs van. Door een quotum van 2.500 in te stellen, blijven wij in piekperiodes kampen met tekorten aan arbeidskrachten, waardoor ons fruit niet kan worden geplukt."

Telers in Courier Country melden dat hun inkomsten teruggelopen zijn en dat er jaarlijks tonnen fruit verloren gaan omdat er onvoldoende mensen zijn om het te plukken. 

Volgens thecourier.co.uk is het tekort aan seizoenswerkers in het Verenigd Koninkrijk nog erger geworden nu de economie in Oost-Europese landen aantrekt, de waarde van het Britse pond is gedaald en er lokaal nauwelijks arbeidskrachten beschikbaar zijn. Daarnaast worden sommige arbeidsmigranten afgeschrikt door de Brexit.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven