Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Harde Brexit veroorzaakt mogelijk 12.400 sterfgevallen

Britse supermarkten en fastfoodketens vrezen prijsstijging vanwege Brexit

Fastfoodketens als KFC en McDonald's en de grootste supermarkten in het Verenigd Koninkrijk waarschuwden afgelopen maandag dat een radicale uittreding uit de EU op 29 maart een voedseltekort en een stijging van de prijzen zal veroorzaken.

In een brief aan de afgevaardigden in het Lagerhuis stellen Sainsbury's, Waitrose, Asda, Marks&Spencer, Co-op en Lidl dat ze "aanzienlijke verstoringen" voorzien in de bevoorradingsketens als het land de EU verlaat zonder een bilaterale overeenkomst en onderworpen wordt aan de tariefregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

In deze brief waarschuwt het Britse Retail Consortium (BRC) ervoor dat een harde Brexit vertragingen zou veroorzaken in de binnenkomst van producten door de douane, hetgeen zou leiden tot een tekort aan bepaalde levensmiddelen. Ook waarschuwen ze voor een stijging van de prijzen als gevolg van de nieuwe tarieven.

"We maken ons heel veel zorgen, want onze klanten zullen de eersten zijn die de gevolgen zullen ondervinden van een Brexit zonder overeenkomst", zeggen de ondertekenaars. "We voorzien grote problemen in het vasthouden van de diversiteit, kwaliteit en duurzaamheid die onze klanten verwachten. Er zal onvermijdelijk druk komen te staan op de prijzen van het voedsel vanwege hogere transportkosten, de tarieven en een devaluatie van de pond", voegen ze toe. "90% van onze sla, 80% van onze tomaten en 50% van ons zachtfruit is in deze tijd van het jaar afkomstig uit de EU", stellen ze.

Harde Brexit zou leiden tot 12.400 doden
Het zijn echter niet alleen de supermarkten die waarschuwen: ook dokters laten van zich horen. Een Brexit zonder overeenkomst zou in de komende tien jaar in Engeland kunnen leiden tot zo'n 12.400 meer sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten en cerebrovasculaire aandoeningen. Dat wordt gesteld in een onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift BMJ Open, de online versie van "British Medical Journal".

De analyse, die werd uitgevoerd door experts van het Imperial College in Londen, gaf als verklaring voor deze toename een mogelijke daling in de consumptie van groenten en fruit door de Britten, als gevolg van de stijging van de prijzen door de uittreding uit de EU.

In 2017 was 84% van het fruit en 48% van de groenten, die in het Verenigd Koninkrijk geconsumeerd werd, afkomstig uit import. De kosten voor deze transacties zullen aanzienlijk toenemen na de Brexit, stelden de schrijvers van het rapport.

De berekeningen in het onderzoek laten zien dat een abrupte uittreding uit de EU de grootste prijsstijging zou veroorzaken voor deze importproducten. Bananen zouden bijvoorbeeld 17% meer gaan kosten, de prijs voor citrus zou met 14% stijgen en die van tomaten met bijna 15%.

De groenten- en fruitconsumptie is voor meer dan de helft van de Britse bevolking al lager dan aanbevolen, maar zou nog verder afnemen in het geval van een harde Brexit, aldus de onderzoekers.

 

Bron: EFE


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven