Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Guy Jennes, BelOrta

“Ondanks tegenvallende spruitenmarkt toch hoop op een goed einde”

Tholen – “We hebben een mooie periode voor spruitkool achter de rug, maar momenteel zijn de prijzen op de klok erg laag. Normaliter is de vraag met dit winterweer goed en volgen de prijzen op de klok, aldus Guy Jennes van BelOrta. “De prijs voor spruitkool van de middensortering op de klok is momenteel erg laag. Voor de dikke maten zijn er betere prijzen maar nog steeds te weinig. We leven op hoop dat de markt binnenkort aan gaat aantrekken. Verschillende telers hebben aangegeven dat door de droogte van afgelopen zomer de oogst sneller gedaan is dan normaal, wat een positief effect op de markt en prijsvorming kan hebben.”

Handgeschoond
Naast de klassieke machinaal geschoonde spruiten biedt BelOrta ook handgeschoonde spruiten aan, in tegenstelling tot Nederland waar hoofdzakelijk machinaal geschoonde spruiten aangeboden worden. “De handgeschoonde spruiten worden met kleine messen bijgesneden wat resulteert in een geheel intact product waarvan vooral de dikke sorteringen in Duitsland erg populair zijn. Daarnaast is ook een deel van de spruiten bestemd voor verre bestemmingen. In bepaalde landen worden handgeschoonde spruiten namelijk erg gewaardeerd. Of het toeval is of niet, maar de laatste dagen is de export naar die landen ook opvallend lager dan drie weken geleden.”, aldus Guy. Naast de normale spruiten heeft BelOrta ook flower sprouts en paarse spruiten in haar assortiment. Hoewel die specialiteiten populair zijn bij bepaalde Duitse detailhandel, blijven de volumes nog beperkt.

Kasgroenten
“De markt voor tomaten is goed. De volumes Belgische tomaten zijn niet erg hoog, maar dat heeft ook te maken met de concurrentie uit het Zuiden. Spanje zet hier de toon voor de prijsvorming, maar op de klok merken we dat tomaten van hier het goed doen. Ook hebben we deze week de eerste komkommers verkocht. Die prijzen zijn nog moeilijk te kaderen ook omdat het Zuiden hier de toon zet. De Belgische volumes zijn nog laag maar ongeveer binnen drie weken zullen er verschillende telers op gang komen. De eerste aubergines komen tussen nu en twee weken mondjesmaat op gang. Dus langzamerhand is begint het kasgroentenseizoen weer op gang te komen”, vervolgt Jennes.

Witlof
“In tegenstelling tot spruiten doen andere koolsoorten, prei en diverse slasoorten het momenteel wel wat beter. Prijsvorming bij witlof is daarentegen een mager beestje. Hoewel er verwacht werd dat als gevolg van de warme zomer het aanbod internationaal veel lager zou zijn, is er op dit ogenblik toch wel voldoende product beschikbaar.”, besluit Guy.

Voor meer informatie:
Guy Jennes
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
+32 (0)15 56 52 94
+32 (0)478 24 73 09
guy.jennes@belorta.be 
www.belorta.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven