Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijsschommelingen Siciliaanse aubergines

De vorst die onlangs in Sicilië optrad heeft de groenten- en fruitteelt schade toegebracht en vertraagde onder andere de rijping van de aubergine in de belangrijkste productiegebieden van het eiland.

Foto boven: ronde aubergines bij Astuto

De prijzen zijn relatief hoog vanwege het gebrek aan aanbod.

Giovanni Astuto (foto hierboven) is gespecialiseerd in de teelt van aubergines in substraat en tomaten. Hij verduidelijkt de aspecten die verband houden met de vorming van de prijs en de dynamiek die de goederenstromen in de laatste dagen hebben gereguleerd.

Aubergines in substraatteelt

"De ronde aubergines worden momenteel door ons afgezet tegen een prijs van €1,80 per kilo om vervolgens in de supermarkten in de schappen te liggen voor €3,00 per kilo. De prijs is hoger als de aubergines naar het buitenland gaan. In Noord-Europa wordt deze afgezet voor €3,50 per kilo en de consument lijkt hier geen enkel probleem mee te hebben", zegt Astuto.

"De laatste dagen waren de prijzen nogal verschillend en in sommige gevallen hebben we ze zelfs voor €2,50 per kilo afgezet. Met name de lange aubergines hebben een prijs die ongeveer een euro hoger is dan die van de ronde", zegt Astuto.

Waarom prijsverlaging?
Alles is veranderd door de komst van de Spaanse aubergines, dat de prijs van de Italiaanse sterk heeft verlaagd. Hetzelfde geldt voor de Marokkaanse aubergines, die tegen veel lagere kosten kunnen geteeld omdat de arbeidskosten laag zijn.

De grote hoeveelheid aubergines, die door het logistieke platform van het Franse Perpignan stromen, is absoluut een factor die bijdraagt aan de prijstrend", concludeert Astuto.

Publicatiedatum: