"Ik zou weer voor dit leven kiezen"

"We houden ons al ongeveer 60 jaar bezig met het telen van bloemkool. Omdat er in die tijd geen hybride zaden op de markt waren, werden bloemkolen geïdentificeerd met de oogstmaand (bijvoorbeeld ottembrini, natalini en marzatici). In het verleden heb ik ook lokale durumtarwe en zachte tarwe rassen geteeld, zoals R37, Frassinese en Roma. Ze werden gebruikt om een ongelooflijk geurig brood te bakken, waarvan de geur genoeg was om je ernaar te laten hunkeren. Ik heb sindsdien nooit meer zoiets geroken." Dat zegt Carmine Pepe, eigenaar van het gelijknamige bedrijf in Cellole (CE). Het werd in 1957 opgericht door Carmine en werd in de jaren 90 overgedragen aan zijn zoon Claudio.

Links Carmine Pepe en rechts zijn zoon Claudio

Het bedrijf ligt op enkele kilometers van de kust en beschikt over een volledig vlak grondgebied van ongeveer zestig hectare in de gemeenten Cellole en Sessa Aurunca en is gespecialiseerd in de teelt van groenten en fruit. De belangrijkste gewassen zijn kolen (wit, groen, paars, romanesco), savooiekool, broccoli, gekrulde San Marzano-broccoli, venkel, puntarella, sla, andijvie, bonen, sperziebonen en erwten, uien, knoflook, tomaten, aardappelen, watermeloenen, meloenen en verschillende pompoenen. Tijdens de winterperiode beslaat de koolteelt 70% van het areaal.

"Wij zijn altijd bijzonder voorzichtig geweest met betrekking tot duurzaamheid en bescherming van lokale ecotypen. Daarom hebben rassen beschikbaar zoals de lunga di Napoli-pompoen, torzella (een broccoli-ras), zwarte ogen bonen en tondino di Villaricca-bonen."

Uitdagingen voor de toekomst
Het bedrijf verdeelt zijn gewassen over lokale coöperaties (bijvoorbeeld Giotto en Cristoforo Colombo) en slechts een klein deel wordt via een korte toeleveringsketen op de markt gebracht. Verder levert Pepe de groothandelsmarkten van Fondi, van waaruit de producten uiteindelijk bij de klanten terechtkomen.

Claudio Pepe, de zoon van Carmine, is de huidige CEO en deelt zijn hoop voor de toekomst. "Ik hoop dat mijn zoon op een dag ook het bedrijf zal leiden. In de toekomst wil ik de teelt in de volle grond combineren met teelt in de kas om hogere productienormen te bereiken. Daarnaast wil ik graag nadenken over de mogelijkheid ooit een Pepe merk in het leven te roepen voor kant-en-klare producten."

Het afgelopen winterseizoen was er sprake van zware vorstschade die de teelt van puntarelle en venkel in gevaar bracht. Desondanks schoten de prijzen hiervan omhoog, zozeer zelfs dat er een goede omzet werd gegenereerd uit de afzet van de gewassen zonder schade.

"Het hebben van een landbouwbedrijf brengt ondernemersrisico’s met zich mee, maar gelukkig zijn we erin geslaagd om tot nu toe overeind te blijven. Meerdere jaren waren bijzonder goed en 2010 was een topjaar met een goede teelt en een goed inkomen."
Het bedrijf heeft zich altijd gefocust op late rassen, wat zorgt voor goede omzet en een groot deel van de klanten.

Wat zijn de doelen voor het lopende jaar? Claudio Pepe antwoordt: "Voor het jaar 2019 hebben wij een cultureel programma opgesteld waarmee we onze klanten altijd, in elk seizoen, van groenten kunnen voorzien. We richten on vroege, medium-vroege en late rassen."

Drie generaties in het veld: in het midden, oprichter Carmine Pepe; rechts zoon Claudio; links  Davide Valletta (zoon van de zus van Claudio Pepe)

Carmine vertelt hoe zijn bedrijf de volledige mechanische vooruitgang heeft beleefd: "In 1958 kocht ik mijn eerste tractor, daarvoor gebruikte ik paarden, ossen en muilezels. Onder de mooiste herinneringen met betrekking tot landbouw behoren de komst van de maaidorser, de slanghaspel irrigatie en de fertigatiesystemen. Zelfs als ik herboren zou worden in 2019, zou ik weer voor dit leven kiezen."

Contact:
Az. agr. Claudio Pepe
Via Domiziana km 2,400
Cellole (CE)
Cell.: (+39) 3402385346
Email: az.agricolapepe@gmail.com
Web: www.reteaziende.com/aziendaagricolapepeclaudio

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven