Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bio en lokaal zijn de trends

Fotoverslag: bezoek aan de groothandelsmarkt van Lille

Na Rungis is M.I.N, de groothandelsmarkt van het Franse Lille, de op een na grootste nationale markt voor groenten en fruit. Het is dan ook geen verrassing dat 80% van de groothandelaren die op de markt te vinden zijn groenten en fruit verhandelen. De markt is elke dag tussen 6.00 uur en 13.00 uur in volle gang.

Isabelle Cambier is adjunct-directeur bij Sogemin, het bedrijf dat de M.I.N-groothandelsmarkt in Lille beheert. Volgens haar zijn er twee belangrijke trends op de markt gaande. De eerste trend heeft alles te maken met de ontwikkeling van biologische producten. "Vroeger was er maar één bedrijf dat gespecialiseerd was in biologische producten. Tegenwoordig zijn dat er vijf: twee volledig biologische en drie met een groeiende biologische sector.”

Klik hier om het fotoverslag te bekijken.

De biologische hal van Lomme Primeurs, waar producten van merken als Juliet en Labella Bio worden verhandeld.

De tweede trend heeft alles te maken met het belang van lokale producten. Van de 100.000 ton aan groenten die elk jaar op de markt worden gebracht, komt 30% uit de regio. Dit percentage blijft stijgen. In de zomer zijn appelen en bessen de belangrijkste lokale producten. Sommige lokale producenten hebben ook de mogelijkheid om hun producten rechtstreeks te komen verkopen. 

Sommige groothandelaren op de markt zijn zelf teler. Het bedrijf Mora Frères heeft bijvoorbeeld een teeltbedrijf in het zuiden van Frankrijk en verkoopt producten onder het merk “La Pinède”. Andere groothandelaren zijn erg betrokken bij het teeltproces en hebben sterke partnerschappen gevormd met telers. Het kan daarbij gaan om telers van lokale producten, zoals die van Francis Leconte en Pierre Lagache of om die van verder weg, zoals de Italiaanse producten van SITAL.

La Pinède-kiwi’s van Mora Frères 

De groothandelsmarkt van Lille heeft rechtstreeks toegang tot België en de locatie is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Verschillende transportbedrijven hebben zich op de M.I.N.-groothandelsmarkt gevestigd, maar veel groothandelaren bieden ook directe transportmogelijkheden.

De klantenkring van de markt bestaat voornamelijk uit groenteboeren, restauranthouders en middelgrote en kleine supermarkten. In totaal werken er 500 mensen op de markt.

Klik hier om het fotoverslag te bekijken.

Voor meer informatie:  
Le Marché de Gros de Lille
SO.GE.M.I.N.
Gebouw A - 1 rue du MIN
59160 LOMME
Telefoonnummer: +33 (0)3 20 92 45 15
www.lemarchedegros-lille.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven