Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse brancheorganisatie spreekt ongenoegen uit

"Spaanse telers lijden onder uitbreiding Marokko-overeenkomst"

De Spaanse brancheorganisatie COAG heeft sterke kritiek op het standpunt van de leden van het Europese parlement die stemden vóór de uitbreiding van de handelsvoordelen voor de Marokkaanse export van in de Westelijke Sahara geteelde producten naar de EU. Volgens deze organisatie worden hiermee duidelijk de belangen van groenten- en fruittelers geschaad, aangezien de import van producten vanuit Marokko zal toenemen en de Marokkaanse qua periode en markten samenvalt met de Spaanse teelt. Daarnaast worden de rechten van Europeanen niet gerespecteerd, aangezien ze geen betrouwbare informatie krijgen over de uit Marokko afkomstige landbouwproducten.

COAG betreurt bovendien dat het voorstel voor voorafgaande raadpleging van het Hof van Justitie van de EU, over de legaliteit van dit nieuwe handelsakkoord, werd afgewezen. Die raadpleging had wettelijke zekerheid kunnen bieden in deze nieuwe situatie, die nu ontstaan is met een zeker gebrek aan betrouwbaarheid. Tijdens het onderhandelingsproces was er namelijk in meerdere opzichten sprake van wat 'duistere' zaken. Er was "ondoorzichtige druk vanuit Marokko, te midden van een mogelijk ernstig belangenconflict van verschillende Europarlementariërs. Ook werd er geen impactstudie gedaan, noch controleerbare statistische informatie geboden over de volumes die vanuit de Westelijke Sahara komen aangezien Marokko niet voorzag in betrouwbare informatie hierover", zei Andrés Góngora, van COAG.

COAG houdt vast aan de overtuiging dat de Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Marokko in strijd is met de Europese wetgeving inzake het op de markt brengen van verse groenten en fruit. Consumenten kunnen namelijk moeilijker zien of een product dat volgens het etiket uit Marokko komt, daar ook echt vandaan komt, of uit de Westelijke Sahara afkomstig is. De Europese wetgeving is duidelijk en stelt dat verse groenten en fruit alleen vermarkt kunnen worden als ze een aanduiding van het land van herkomst bevatten. COAG eist dat de EU de grenscontroles verscherpt om te voorkomen dat landbouwproducten die in de Westelijke Sahara geteeld worden Europa binnenkomen alsof ze uit Marokko afkomstig zijn zonder dat dit duidelijk aangegeven wordt.

Over de herziening van de handelsovereenkomst tussen de EU en Marokko werd onderhandeld na het vonnis van het Hof van Justitie van de EU van december 2016, waarin de toepassing van deze overeenkomst op het grondgebied van de Westelijke Sahara ongeldig verklaard werd, omdat Marokko en de Westelijke Sahara twee verschillende gebieden zijn. De Europese Commissie besloot de huidige EU-Marokko overeenkomst aan te passen, zodat de Westelijke Sahara inbegrepen werd. Dit voorstel is nu geaccepteerd door het Europees Parlement en is nog in afwachting van de goedkeuring door de Europese Raad.

 

Publicatiedatum: