Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Marijke Jozefczak, pcfruit

“Fruit kan mogelijk verschillende hersenziekten vertragen”

Tholen – Het Vlaamse onderzoekscentrum voor fruitteelt, Proefcentrum Fruitteelt vzw (pcfruit) heeft in de afgelopen vier jaar samen met universiteiten onderzoek gedaan naar het effect van fruit op verschillende hersenziekten. “Deze wetenschappelijke inzichten kunnen mensen aanzetten om meer fruit te eten, wat op lange termijn perspectieven biedt voor de fruittelers”, aldus Inge Moors voorzitter van pcfruit en gedeputeerde van Landbouw.

“In samenwerking met de Universiteit Hasselt hebben we gekeken in hoeverre diverse componenten, zoals antioxidanten, die in fruit aanwezig zijn, effect kunnen hebben op de gezondheid. We hebben een literatuurstudie gedaan en met name gekeken naar het effect van Belgisch fruit op hersenziekten als MS, Parkinson en Alzheimer”, aldus Marijke Jozefczak van pcfruit. “In België hebben meer dan 200.000 patiënten een hersenziekte en over de hele wereld wordt elke vier seconden een nieuwe diagnose gesteld. Hersenziekten zijn een groot probleem aan het worden in de Westerse landen.”

Flavonoïden
In het onderzoek is er met name gekeken naar de pigmentstoffen flavonoïden. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de felle kleuren van fruit, groenten en kruiden. De kleuren kunnen variëren van geel tot paars. De hoeveelheid flavonoïde kan per stuk fruit erg verschillen. “Het onderzoek heeft aangetoond dat deze stof op natuurlijke wijze de ziekten zoals Parkinson, maar ook MS zou kunnen vertragen”, aldus Marijke.

Vervolg
“De literatuurstudie is momenteel afgerond en we zijn bezig om het onderzoek te vervolgen. We hebben iets moois bereikt dus we willen het ook verder onderzoeken”, vervolgt Jozefczak. “Enkel het grote probleem voor gezondheidsclaims is wanneer je het echt wilt claimen, je onderzoek moet doen en het ook echt moeten kunnen aantonen door menselijk onderzoek. Grote klinische studies zijn erg duur en het grootste probleem is dat je als bedrijf geen patent kan nemen op plantaardige stoffen zoals groenten en fruit.”

Voor meer informatie:
Proefcentum Fruitteelt vzw
Fruittuinweg 1
3800 Sint-Truiden
+32 (0)11 69 71 16
pcfruit@pcfruit.be  
www.pcfruit.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven