Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Onderzoek in komkommer, sla en courgette

Afzetprijzen groenten minder of gelijk aan productiekosten

Het Italiaanse Agribologna heeft in 2018 een onderzoek laten uitvoeren naar de productiekosten van zeven gewassen. Bij het onderzoek waren zeventien groententelers betrokken, goed voor een totaal van 485 hectare. De resultaten zijn op 24 januari 2019 gepresenteerd op de University Campus of Agriculture in Bologna. Uit het onderzoek bleek dat de prijzen die telers krijgen min of meer gelijk liggen aan de productiekosten.

De naam van het onderzoek luidt: ‘Waarden in het veld: een eerlijke prijs voor de tuinbouw’ en de conferentie eindigde met een vergelijking tussen managers van de groothandelsmarkten.

Lauro Guidi, president van Agribologna

De gegevens, gepresenteerd door Marco Candini en Giorgia Morara van Agribologna, onthulden dat 59% van de bedrijven wordt gerund door werknemers die in dienst zijn genomen, terwijl slechts 6% wordt vertegenwoordigd door het typische familiebedrijf.

Het resterende deel kan rekenen op de generatieronde, maar maakt tegelijkertijd gebruik van externe arbeid. Van alle gehuurde werknemers is slechts 7% Italiaans, de rest is afkomstig uit het buitenland.

Patrizio Roversi

De gastheer van de conferentie was de president van Agribologna, Lauro Guidi en er werd ook gesproken door Patrizio Roversi, een bekend gezicht van de tv.

"We hebben 130 leden in 7 regio's, die goed zijn voor een totaal van 3200 hectare, waarvan 75% bestemd is voor de teelt van groenten en de rest voor fruit. Vorig jaar hebben we 76 duizend ton aan gewassen geoogst, waarvan de helft werd afgezet via de groothandelsmarkten", zei Guidi.

Het publiek

De zeven gewassen waar onderzoek naar is gedaan zijn: komkommer, drie slasoorten (gentile, romano en trocadero) en twee courgettesoorten (licht en donker).

 

Voor elk van de gewassen, ingedeeld in verschillende kwaliteitsklassen op basis van de normatieve overeenstemming, werden alle bewerkingen in verschillende fases gedetecteerd, met bijzondere aandacht voor de momenten van oogsten, sorteren, wassen en verpakken.

"We hebben de productiekosten en het gemiddelde van de officiële inkoopprijzen overschreden. Er is gebleken dat een prijs die geen rekening houdt met alle variabelen, niet alleen het concurrentievermogen van bedrijven in gevaar brengt, maar ook de typische lokale producten", zeiden Candini en Morara.

Marco Candini

Een voorbeeld: de productiekosten van komkommer waren gelijk aan €0,81 per kg, maar de gemiddelde prijzen die de Kamer van Koophandel op de markten van Bologna, Padova, Milaan en Rimini noteerden, bedroegen €0,66 per kg.

Giorgia Morara

Voor de courgette waren de kosten, die €1,30 per kg bedroegen, gelijk aan de gemiddelde prijs van de markt, terwijl voor de aubergine de kosten rond €0,90 per kg lagen en de prijzen op de markt slechts €0,66 per kilo was. Voor de gentile sla worden de kosten, die variëren tussen €0,90 en €1,00 per kg, net gedekt door afzetprijzen op de markt.

Luigi Vannini

De conferentie werd geopend door professor Luigi Vannini van de Universiteit van Bologna, die twee aspecten benadrukte: de nieuwe landbouwrevolutie die we doormaken via technologie en de marinecateringsector, dat wil zeggen cruises, die in 2019 in is voor 30 miljoen toeristen die goed en gezond willen eten.

'Questo l'ho fatto io', het identificatiemerk van een speciale lijn van Agribologna producten

Contact:
Consorzio Agribologna S.c.a.

Via delle Viti, 5
40127 Bologna (BO) - Italia
Tel.: (+39) 051 994 1200
Fax: (+39) 051 994 1220
Email: info@agribologna.it
Web: www.agribologna.it

 

 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven