Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebiedsgerichte aanpak voor betere waterkwaliteit Bleiswijk

Dinsdagavond 22 januari kwamen ondernemers uit het glastuinbouwgebied Bleiswijk, de gemeente Lansingerland, Glastuinbouw Nederland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard samen om de gebiedsgerichte aanpak voor betere waterkwaliteit in Bleiswijk te bespreken.

Het hele glastuinbouwgebied rondom Bleiswijk is aangesloten op de riolering. Toch blijkt uit metingen dat er nog steeds vervuilende stoffen in te hoge concentraties in het oppervlaktewater worden gevonden. Dit geldt voor meststoffen, maar in het bijzonder voor gewasbeschermingsmiddelen. Gezamenlijk gaat de partijen gericht op zoek naar oorzaken van vervuiling van het oppervlaktewater.

Wat houdt deze aanpak in?
De gebiedsgerichte aanpak is bedoeld om de waterkwaliteit in de gemeente te verbeteren door het terugdringen van (onbekende) lozingen die te veel voedingsstoffen (mest) en eventuele restanten van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Naast het voldoen aan de wettelijke kaders is er een extra noodzaak. De toelating van gewasbeschermingsmiddelen wordt gekoppeld aan het terugdringen van de aanwezigheid hiervan in het slootwater. Middelen kunnen in de toekomst verboden worden als deze gevonden blijven worden in het water.

Agnes van Zoelen;”Vanwege deze flinke opgave willen wij, als overheden, de ondernemers faciliteren en ondersteunen waar mogelijk.”

Belangrijk daarbij is dat de waterkringloop bij de bedrijven wordt gesloten. In dat geval zijn er helemaal geen lozingen meer. Zo wordt het beperken van toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen mogelijk voorkomen zodat de glastuinbouwondernemers constant goede producten kan blijven leveren.

Bron: Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard

Publicatiedatum: