Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ronald van Vossen, Fruit World:

"Verlengd Egyptisch aardbeienseizoen door vertraagde Spaanse aanvoer"

Tholen - Op de zachtfruitmarkt komt de import vanuit Spanje, Portugal en vooral Marokko momenteel meer op gang. Dit resulteert in een dalend prijsniveau voor de aardbeien en frambozen. Op bramengebied is het vooral Mexico dat de klok slaat, terwijl de grote volumes blauwe bessen uit Chili ook voor een laag prijsniveau worden verkocht. Commercieel manager Ronald van Vossen van FruitWorld, dat tegenwoordig in Poeldijk gevestigd is, maakt de balans op.

"Met de aardbeien zitten we nog vrij lang in het Egyptische product. Dat is jammer, want dit seizoen springt er kwalitatief niet uit, maar de Spaanse aanvoer is erg vertraagd en kan nog niet in 20% van onze vraag voorzien, daarom zullen we het nog even met Egypte moeten doen. Gelukkig hebben klanten wel begrip voor de situatie. Nu betrekken we zelf als bedrijf niet zoveel volumes uit Spanje, maar soms is het nodig om extra bij te kopen om aan de vraag van onze klanten te voldoen."

Frambozen betrekt FruitWorld hoofdzakelijk vanuit Tanzania, waar het areaal met een nieuwe farm inmiddels is gestegen van 20 naar 36 hectare. "Die strategische keuze om ons te richten op Tanzania is voor ons een juiste gebleken. Er komt een heel mooi volume vanaf en de klanten zijn erg tevreden. Daarbij zijn we niet afhankelijk van de aanvoer uit landen als Spanje, Portugal en Marokko", vertelt Ronald.

"Met de blauwe bessen is het seizoen grotendeels overgeschakeld van Peru naar Chili. De kou in Chili heeft gezorgd voor een sterk wisselende kwaliteit. Gelukkig kunnen wij met de leverancier waar we sinds twee jaar mee werken, kwalitatief goed uit de voeten. Wel zijn de bessen uit Chili een stuk kleiner en liggen de prijzen opnieuw op een laag niveau", vertelt Ronald. De markt voor rode bessen, weliswaar de kleinste categorie, verloopt volgens hem daarentegen erg constant.

Bramen betrekt FruitWorld hoofdzakelijk uit Mexico, waar de weersomstandigheden van eind oktober wel effecten hebben gehad op de groei. "De zendingen variëren van hele mooie tot mindere partijen en de shelf-life is over het algemeen wat korter", vertelt de commercieel manager. "De zachtfruitmarkt zakt traditioneel na Nieuwjaar wat in en dat resulteert in een wat lagere vraag en prijs, maar doordat de aanvoer niet supergroot is, blijft de markt nog redelijk op niveau."

Voor meer informatie:
Ronald van Vossen
Fruit World
Tel: 076 52 31 570
r.vanvossen@fruitworld.nl
www.fruitworld.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven