Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Stijging Hongaarse groentenprijzen en -import vanwege weersextremen

In Hongarije drijven weersextremen, zoals droogte of overvloedige regenval, de groentenprijzen op. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft officieel bevestigd dat iedereen dit nu al in de portemonnee voelt. De prijzen van plantaardige producten stegen in één jaar tijd met ruim 9%.  

De prijsstijgingen zijn het opvallendst op de groentenmarkt, waar producten het afgelopen jaar gemiddeld twee derde duurder werden. De prijs van granen steeg met 13,4%, en in het geval van tarwe bedroeg de stijging zelfs 21,5%. De prijzen van groenten stegen met 38%. Tomaten werden 12,3% duurder, komkommers 18,9%, sla 18,9% en wortelen 28,6%. De prijzen van kool en uien stegen zelfs met respectievelijk 65,5% en 68,7%. 

Het statistiekbureau meldt bovendien dat de importgroenten de laatste jaren fors zijn toegenomen. In 2014 werden er iets meer dan 94.000 ton groenten geïmporteerd en in 2017 was dit gegroeid naar 137.000 ton. 

De toename is zelfs nog opvallender wanneer men kijkt naar de prijs van deze importproducten. In 2014 werd er voor €68,5 miljoen aan groenten geïmporteerd en in 2017 was deze waarde gestegen naar €108,4 miljoen. Eén van de redenen hiervoor is de grote binnenlandse vraag, waarin zelfs in een goed tuinbouwjaar niet volledig voorzien kan worden. 

Bron: nepszava.hu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven