Aardbeienrobot oogst en verpakt tegelijk

Een in Florida gevestigd technologiebedrijf dat jarenlang aan de ontwikkeling van een aardbeienplukrobot heeft gewerkt, is eindelijk begonnen aan de onthulling van hun product. Volgende maand gaan zij op een jaarlijkse beurs in Orlando hun product demonstreren aan telers. Graantelers maken al 20 jaar gebruik van autonome, zelfrijdende maaidorsers. Andere producten vereisen echter een subtielere behandeling. Met name voor aardbeien is het bijna onmogelijk om door robots geplukt te worden.

De Verenigde Staten zijn met een oogst van 1,36 miljard kilo per jaar de grootste aardbeienproducent van wereld. In Californië, waar de meeste van die aardbeien worden geteeld, zijn volgens de California Strawberry Association 400 telers afhankelijk van 55.000 arbeidskrachten die op hun plantages werken. (Florida is de op één na grootste aardbeien producerende staat van het land.)

Stel je voor dat een robot die arbeidskrachten zou kunnen vervangen. Dat is de bedoeling van de machine die door Harvest CROO is ontwikkeld. Het prototype is een groot, kolossaal ding, dat meer dan acht rijen aardbeien tegelijk verwerkt. Maar liefst 16 robotarmen zijn aan een chassis zijn bevestigd. Deze bewegen naar de bladeren van de plant en maken foto's van de aardbei waarna ze de rode exemplaren plukken. Vervolgens plaatst de machine het fruit in plastic clamshell-verpakkingen met een verpakkingscapaciteit van ongeveer 435 kilo.

Bron: newfoodeconomy.org

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven