Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

74 landbouwministers zeggen toe digitalisering platteland te gaan bevorderen

De ministers van Landbouw van 74 landen die deelnemen aan het Globale Forum voor Voeding en Landbouw (GFFA), hebben onlangs toegezegd de digitalisering van het platteland te gaan bevorderen. Dit is een onderdeel van de algemene strategie voor een duurzame ontwikkeling van de landbouw, aangepast aan de hedendaagse consument.

"Er zijn intelligente oplossingen nodig om een voedselvoorziening te kunnen garanderen die overeenkomt met de gezondheidsstandaarden", werd gesteld in de slotverklaring van de ministers. De bijeenkomst vond gelijktijdig plaats met het begin van de Groene Week (Grüne Woche), een grote landbouwbeurs in Berlijn.

Het document stelt verder dat de wereldbevolking zich heeft verdubbeld in de afgelopen 50 jaar, en dat de wereldwijde teelt dankzij de technologische vooruitgang verdrievoudigd is. Toch lijden er wereldwijd nog 821 miljoen mensen honger, en zijn er 2.500 mensen ondervoed.

De digitalisering van het platteland zou moeten bijdragen aan de toename van de landbouwopbrengsten, met name in de rurale gebieden waar een efficiëntere ontwikkeling nodig is.

De tekst werd aangenomen na de ronde van de ministeriële zittingen, die werd geopend door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, samen met de Europese Landbouwcommissaris, Phil Hogan.

Het was een overlegforum, stelde Luis Planas, de Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedsel, die de sessies bijwoonde, samen met andere ministers vanuit Europa, Latijns-Amerika en de rest van de wereld. "Het gaat om de belangrijkste ontmoeting van ministers ter wereld", voegde Plantas toe.

In termen van digitale ontwikkeling heeft Spanje een goede positie in de EU als geheel, aangezien 71% van de bevolking toegang heeft tot breedband internet, zei de minister. Hij voegde toe dat dit hoge percentage helaas niet overeenkomt met het percentage in rurale gebieden, waar dit nauwelijks 21% is.

"De regering van Spanje is zich volledig bewust van het belang van het bevorderen van de digitalisering in de landelijke gebieden, het vergroten van het concurrentievermogen en de duurzaamheid, en van het overbruggen van de digitale kloof tussen de landelijke en stedelijke gebieden", benadrukte Planas.

De doelstelling is dat het breedband internet in de komende twee jaar 90% van de bevolking bereikt, maar met betrekking tot het platteland zijn er nog vele ongelijkheden die overwonnen moeten worden. "Het vechten tegen het zogenaamde 'lege Spanje', ofwel de geleidelijke ontvolking van plattelandsgebieden vereist de digitalisering van het platteland", zei Planas tegen Spaanse media aan het eind van de ministeriële sessies. "Zonder toegang tot breedband is het niet mogelijk om deze uitdaging aan te gaan", vervolgde hij. Hij voegde toe dat de ontvolking het meest ernstig is in de gebieden waar de digitale kloof het grootst is.

De ministeriële sessies werden gehouden op de eerste zaterdag van de Groene Week die twee weken duurde en 27 januari eindigde. 

In het eerste weekend van de beurs trokken honderden tractors, afkomstig uit verschillende delen van het land, en zo'n 35.000 betogers door het centrum van Berlijn, in een demonstratie voor een groenere landbouw.

"We zijn de massale landbouwindustrie zat", was het motto van de manifestatie, die georganiseerd werd door milieu-organisaties en coöperaties van de sector. De demonstratie speelde zich vooral af rond de Brandenburger Tor.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven