Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste internationale ontmoeting voor nieuwe Westlandse burgemeester

Chinese landbouwminister bezoekt World Horti Center

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, is gisteren, 21 januari, voor een kort bezoek in Nederland. Hij keerde daarmee even terug naar het land waar hij een belangrijk deel van zijn wetenschappelijke land- en tuinbouwkennis opdeed. In World Horti Center ontmoette hij tuinbouwondernemers waarbij Bouke Arends, die medio december geïnstalleerd is als burgemeester van Gemeente Westland, zijn gastheer was. Qu Dongyu maakte nader kennis met de Dutch approach voor het oplossen voor mondiale tuinbouwvraagstukken. Ook doopte hij een nieuwe variëteit callalelie.

De Chinese overheid ziet grote kansen in de Nederlandse land- en tuinbouwkennis en technologie. Andersom is China een van de belangrijkste landen voor kennisexport en -uitwisseling. Viceminister Qu Dongyu is daar zelf een voorbeeld van. Midden jaren ’90 deed hij wetenschappelijk onderzoek bij de vakgroep plantenveredeling aan Wageningen University & Research (WUR). Hij was destijds de eerste van een indrukwekkende reeks Chinese wetenschappers die promoveerde bij professor Evert Jacobsen. Daarna beklom hij snel de bestuurlijke ladder van wetenschap en politiek in China. Gisteren bezocht de viceminister ook het Nederlandse landbouwministerie en ontmoet hij het bestuur van WUR.

Westland & China
Vanuit het Westlandse glastuinbouwcluster wordt intensief samengewerkt met China. Ondernemers en overheid zoeken naar oplossingen om op een grootschalige en duurzame manier voedsel en bloemen te telen. Het recent gestarte platform Dutch Greenhouse Delta sloot drie maanden geleden een strategische samenwerking voor de ontwikkeling van een hightech tuinbouwproductiecentrum in Jianshan, de belangrijkste economische delta van China.

Burgemeester Arends, Gemeente Westland: “China en Nederland vinden elkaar in de voortdurende zoektocht naar kennisontwikkeling en innovatie om de uitdagingen op het gebied van voedsel, energie en water het hoofd te kunnen bieden. In een klimaat waarin ondernemerschap en kennisuitwisseling kunnen floreren, wordt gebouwd aan een lange termijn samenwerking die zowel voor China als voor Nederland en Westland profijt zal opleveren.”

Doop van de nieuwe calla ‘Winter Jade’
Ter ere van het bezoek en de langdurige Chinees-Nederlandse betrekkingen vernoemde Van den Bos Flowerbulbs een nieuwe variëteit callalelie naar de minister. ‘Winter Jade’, de betekenis van Dongyu, werd door Qu officieel gedoopt. Van den Bos Flowerbulbs exposeert jaarrond in World Horti Center en is een van de grootste Nederlandse exporteurs van bloembollen in onder meer China. “Het ontwikkelen van nieuwe bloembolrassen kost veel tijd. Wij zijn vereerd dat we deze nieuwe variëteit kunnen vernoemen naar deze Chinese hoogwaardigheidsbekleder,” aldus Hans Kleijwegt, CEO Van Den Bos Flowerbulbs.

Foto's: Rolf van Koppen Fotografie

Bron: World Horti Center

 

 

Publicatiedatum: