Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenvirus waargenomen op Sicilië

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (TBRFV of ToBRFV) is \ook op Sicilië waargenomen. Walter Davino, docent plantpathologie op de Universiteit van Palermo vertelt hoe dit virus werd ontdekt.

Op de foto hierboven, verstrekt door prof. Davino, is de karakteristieke kleurbreuk op de tomaten goed te zien

"De afgelopen maanden zijn er in mijn laboratorium verschillende tomaten onderzocht die symptomen hadden die de aanwezigheid van het virus konden aantonen. Een aantal dagen voor de kerstvakantie vonden we het pathogene agens dat verantwoordelijk was voor die symptomen", zegt de professor,

Dit pathogene agens wordt het Tomato Brown Rugose Fruit Virus genoemd en momenteel is er geen sprake van een wereldwijde verspreiding.

"In 2014 is het door de European and Mediterranean Plant Protection Organization gespot in Israël, in 2015 in Jordanië en in 2018 in Mexico. Onlangs is het ook in Duitsland gesignaleerd en nu dus helaas ook op Sicilië."

Een blad met intervenaal mozaïek als gevolg van het TBRFV

"Het gaat om een zeer gevaarlijk virus omdat het op meerdere manier wordt overgebracht. Je moet voorzichtig zijn met het contact tussen de planten en met het contact tussen de planten en de mensen in het veld. Er is namelijk bewijs gevonden dat het virus ook door het zaad kan worden overgebracht", gaat Davino verder.

"Ik wil benadrukken dat dit probleem erger kan worden als er niet op de juiste manier wordt gehandeld. Als het mogelijk is om een crisiscommissie op te richten met de Universiteit, de regionale fytosanitaire diensten, de groothandelsmarkten, de zaadbedrijven en telers dan zou dit virus binnen twee jaar verdwenen kunnen zijn", legt Davino uit.

De stam van de geïnfecteerde plant kan donkerder zijn en necrose hebben

"Vanaf onze kant hebben we alle wettelijke vereisten nageleefd. We hebben de ziekteverwekker geïsoleerd en de pathogeniteit ervan geverifieerd en via mijn directeur Professor Srefano Colazza hebben we de aanwezigheid van de ziekteverwekker doorgegeven aan de regionale fytosanitaire dienst. Deze heeft onmiddellijk de organisatorische stappen geactiveerd. Nu worden er een protocol en strategieën bestudeerd die moeten worden gevolgd om de verspreiding van het virus te voorkomen. In dit geval wordt de synergie van fundamenteel belang", concludeert de professor.

De website van de European and Mediterranean Plant Protection Organization kan worden bezocht door te hier klikken.

Publicatiedatum: