Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hoge resistentie tegen valse meeldauw

Israëlische onderzoekers ontwikkelen resistente basilicumsoorten

Onderzoekers van de Bar-Ilan Universiteit hebben een hybride basilicumsoort ontwikkeld die zeer resistent is tegen valse meeldauw. Het team wordt geleid door de Israëlische prijswinnaar professor Yigal Cohen en Dr. Yariv Ben-Na'im. De nieuwe basilicumsoorten zouden de zorgen van telers wereldwijd kunnen verminderen.

Valse meeldauw komt van een schimmelachtige ziekteverwekker, genaamd Pernospora belbahrii, die ernstige schade toebrengt aan zoete basilicumgewassen over de hele wereld. Het werd zestien jaar geleden voor het eerst ontdekt in Zwitserland en verspreidde zich van daaruit naar alle uithoeken van de aarde, waar het in 2011 uiteindelijk in Israël landde.

"Israël is een van de grootste exporteurs van verse kruiden naar Europa, Rusland en het oosten van de Verenigde Staten. De Israëlische markt voor verse kruiden wordt geraamd op bijna 70 miljoen euro per jaar, waarvan 50% op basis van zoete basilicum. Het grootste deel van de basilicum in Israël wordt geteeld in de heetste regio's van het land - de Arava, Jordan Valley, Beit Shean Valley en de Negev."

Om deze dreiging tegen te gaan, hebben telers zich gericht op het gebruik van beschermingsmiddelen om te voorkomen dat valse meeldauw zich door hun gewassen verspreidt, alhoewel dit nauwelijks effect had. Met de nieuwe hybride ontdekking zullen telers echter in staat zijn om de ziekteverwekker uit te roeien zodat hun basilicumoogsten niet worden aangetast. Hierdoor kan de epidemie waarmee Israëlische basilicumtelers te maken hebben, ook verminderen.

Bron: jpost.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven