Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Florian Jochims: „Kleinere koolrapenoogst met betere prijzen, stabiele knolselderijmarkt"

Koolrapen werden vorig jaar tot groente van het jaar gekozen: na een bijzonder goede oogst vorig jaar valt de oogst van 2018-2019 iets kleiner uit. Daarvoor in de plaats zijn de huidige prijzen echter duidelijk hoger dan vorig jaar, vertelt Florian Jochims van het gelijknamige Duitse groententeelt- en handelsbedrijf.

Kleinere oogst, maar betere prijzen
Vanwege de moeilijke weersituatie waar men in heel Europa last van had, kwam het ook bij de koolrapen tot een twintig procent kleinere oogst dan vorig jaar, aldus Florian. „Daarvoor in de plaats zijn de prijzen vergeleken bij vorig jaar echter met circa 15-20 procent gestegen. Ook de kwaliteit van de producten is over het algemeen gemiddeld tot tevredenstellend.“

Hoewel er dit jaar bij de koolrapen geen grote opvallende zaken op de markt te zien zijn, zijn er over het gehele productsegment wel enkele interessante trends te merken, vertelt Florian. „Tot enkele jaren geleden wilde men in het noorden, zeg Niedersachsen en Schleswig-Holstein, overwegend grote rapen met een gewicht tussen de 1,5 en 2 kg hebben. Verder naar het zuiden stonden daarentegen vooral de kleinere rapen in de focus.“

Door de kleinere verpakkingen – onder andere in de schappen bij de Rewe-filialen – tendeert de vraag de afgelopen jaren eerder in de richting van kleine sorteringen. De verpakking is ook voor de teler c.q. leverancier een interessant onderwerp: „Aan de ene kant zorgen de kleinere sorteringen ervoor dat we meer rapen in een kistje kunnen verpakken en daardoor minder werk hebben. Aan de andere kant worden er ook steeds vaker 15 kg kisten in plaats van kratjes met 5-6 kg ingezet. Het heeft dus niet zo zeer met de productgrootte zelf te maken, maar met de grootte van de verpakking."

Knolselderij
Naast koolrapen teelt de geëngageerde op zijn 90 hectare grote areaal ook knolselderij. Ook binnen dit productsegment is de marktsituatie tot nu toe erg stabiel met een gemiddelde oogst en gelijkblijvende, normale prijzen. „Knolselderij is echter een product dat het hele jaar door afgezet wordt, waarbij het aanbod vanaf maart/april langzaam kleiner wordt. Als er tegen die tijd onvoldoende aanbod uit Nederland ter beschikking staat, zou de kiloprijs met 0,60-0,70 euro kunnen stijgen. Momenteel kan ik dat echter nog niet beoordelen.“

Net als de koolraap is knolselderij geen trendproduct, maar een alledaags product. 10-20 jaar geleden werd er een duidelijk afzetvermindering geprognosticeerd. Tot nu toe is de vraag echter jaarlijks onveranderd gebleven, bevestigt Florian. „Bij ons is de afzet altijd gelijkblijvend tot licht stijgend. Knolselderij heeft men nodig voor soep of in een salade: onder de streep wordt het niet meer, maar ook niet minder gegeten.“

Eenmaal per jaar rond kerst ziet men bij knolselderij een duidelijke stijging van de verkoop. Daarna stabiliseert de markt zich weer en worden er normale hoeveelheden gevraagd. „Doordat de knolselderij in Zuid-Duitse teeltgebieden sneller groeit, kunnen de producten fysisch gezien niet goed in bewaring gelegd worden in tegenstelling tot bij ons. Daarom wordt er dan bij ons meer gekocht en hebben we ook wezenlijk meer afzet dan anders.“

Verdere informatie:
Jochims Steckrüben-Handels-GmbH & Co. KG
Hohe Straße 1, 25704 Elpersbüttel 
Tel: +49 (0)4832 2287 
E-mail: f.jochims@gmx.de