Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italië, Sicilië:

Opbrengst per hectare voor courgettes en paprika's verder gedaald

"Aan de ene kant is de huidige seizoen moeilijk met verschillende problemen als gevolg van het New Delhi-virus in de herfst en de vorst in januari, waardoor de opbrengst per hectare van de courgettes en paprika’s verder is gedaald", zegt Patrizia Calabrese, verkoopmanager van het telersorganisatie OP Fonteverde in Ispica, in de Siciliaanse provincie Ragusa. 

"Ons bedrijfssaldo van het afgelopen jaar is vrij positief, vooral dankzij de goede afzet van nieuwe wortelen, die opvielen door de goede kwaliteit en opbrengst per hectare." 

Patrizia Calabrese

"Aan de ene kant is de huidige seizoen moeilijk met verschillende problemen als gevolg van het New Delhi-virus in de herfst en de vorst in januari, waardoor de opbrengst per hectare van de courgettes en paprika’s verder is gedaald", zegt Patrizia.

"Na een teleurstellende decembermaand is de situatie in januari aanzienlijk verbeterd. Momenteel variëren de prijzen voor paprika’s tussen €1,20 en € 1,30, terwijl we voor de courgette praten over prijzen variërend tussen €1,80 en €2,00. De prijs voor deze laatste referentie hangt in essentie af van de schaarse beschikbaarheid in alle Italiaanse teeltgebieden, maar ook in het buitenland. Het klimaat heeft bijna overal bijgedragen tot de bepaling van de huidige toestand."

En wat zijn de vooruitzichten voor 2019?
"Voor het aankomende seizoen van wortelen en nieuwe aardappelen uit Sicilië bijvoorbeeld lijken de vooruitzichten goed gezien de huidige marktnoteringen, die hoger zijn dan de seizoensgemiddelden voor de bescheiden hoeveelheden die beschikbaar zijn in Noord-Europa", zegt Patrizia.

Het grootste deel van het jaar worden aardappelen en wortelen, geteeld in Midden- en Noord-Europa, op de markt gebracht na een periode van bewaring. De Siciliaanse wortelen daarentegen zijn altijd vers. Helaas is de consument vaak niet voldoende geïnformeerd over de seizoensgebondenheid van sommige gewassen.

Duurzaamheid
Telen met respect voor de consument en het milieu is een van de voorrechten van Fonteverde die, met aandacht voor technologische innovatie, het gebruik van technische en agronomische middelen bij het beheer van zijn gewassen rationaliseert. In die zin is het bedrijfsbeleid gericht op het intensiveren van de teelt met de geïntegreerde landbouwmethode, de promotie ervan en commerciële en culturele verspreiding.

"Door geïntegreerde landbouw slagen we erin gezonde en ecologisch duurzame gewassen te verkrijgen, toegankelijk voor een zo groot mogelijk publiek dat het recht heeft om gezond voedsel te kopen tegen redelijke prijzen", concludeert Calabrese.

Telersorganisatie OP Fonteverde, altijd alert op de dynamiek van de internationale markt, is al jaren regelmatig aanwezig op de belangrijkste Europese handelsbeurzen, zoals Fruit Logistica in Berlijn. Dit jaar is Fonteverde te vinden in het Siciliaanse regionale paviljoen (Hal 4.2 - Stand 04).

Contact:
OP Consorzio Fonteverde Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) Italy
Tel.: +39 0932 951484
Fax: +39 0932 951200
Email: patrizia@fonteverde.com
Web: www.fonteverde.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven