Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Versnelde invoering geothermische warmte in de agri-food sector

Hoewel geothermische energie hoofdzakelijk bekend staat om zijn stroomopwekking en stadsverwarming, kan het ook worden gebruikt in zijn primaire vorm (dat wil zeggen warmte) in de agri-food sector - bijvoorbeeld in kassen of voor het drogen en verwerken van voeding. Het gebruik voor dergelijke doeleinden kan helpen bij het vergroten van de voedselbeschikbaarheid, het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, het bieden van bescherming tegen prijsvolatiliteit en het verminderen van schadelijke emissies van de sector. Bovendien kan het voedselverspilling aanzienlijk verminderen.

Verschillende geothermische toepassingen in voedselverwerking en landbouw vereisen lage temperaturen en kunnen daarom worden ingezet in gebieden waar de geothermische bronnen niet geschikt zijn voor elektriciteitsopwekking. Deze toepassingen kunnen het aantal landen en regio's, die baat zouden kunnen hebben bij een dergelijke bron van inheemse en hernieuwbare energie, vergroten. Ondanks het veelbelovende potentieel en de toenemende belangstelling van beleidsmakers en belangrijke belanghebbenden is het directe gebruik van geothermische warmte in voedselgerelateerde toepassingen over de hele wereld nog steeds tamelijk beperkt.

Tegen deze achtergrond is een nieuwe publicatie van het International Renewable Energy Agency gericht op het vergroten van het bewustzijn, het delen van ervaringen en lessen en het geven van aanbevelingen voor het vergroten van het gebruik van geothermische warmte in de agri-food sector. De analyse in dit document suggereert de volgende brede kritieke factoren.

  • Het bestaan ​​van wetgeving die rechten toekent aan de ontwikkeling van geothermische energiebronnen voor niet alleen energieopwekking met duidelijke en transparante vergunningsprocedures en waar mogelijk gestroomlijnd voor kleinschalige projecten.
  • Het opzetten van op maat gesneden beleidsmiddelen voor geothermische warmte, met name om de risico's verbonden aan de initiële en meer kapitaalintensieve fasen van een project te delen dan wel te beperken.
  • Het opzetten van op maat gesneden beleidsinstrumenten voor geothermische  warmte, met name om de risico's verbonden aan de initiële en meer kapitaalintensieve fasen van een project te delen dan wel te beperken.
  • De integratie van geothermische plannen in industriële en strategieën voor plattelandsontwikkeling en de betrokkenheid van lokale gemeenschappen en ondernemers.
  • Deze strategieën kunnen maatregelen omvatten om nieuwe productieve activiteiten rond geothermische gebieden aan te trekken.
  • In nieuwe en opkomende markten, het bieden van ondersteuning voor haalbaarheidsstudies en pilot-projecten om het inzicht in de geologie te verbeteren en het profiel van de geothermische vraag van productieve activiteiten in de buurt van de geothermische bronnen te beoordelen.
  • De capaciteitsopbouw en training van de lokale arbeidskrachten in voedselproductie en -verwerking (bijvoorbeeld in het gebruik van drogers) om efficiënte operaties te verzekeren en de bredere inzet van geothermische energie in agri-food projecten te katalyseren.
  • Verstandig beheer van geothermische bronnen om voor verenigbaarheid met het milieu te zorgen en economische duurzaamheid op de lange termijn te garanderen.

Landen die geothermische toepassingen voor voedsel en landbouw willen ontwikkelen, kunnen profiteren van internationale platforms zoals de Global Geothermal Alliance om ervaringen en inzichten te delen over technische, beleids-, regelgevende en financiële oplossingen en om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.

Deze publicatie is ontwikkeld in het kader van het Knowledge Sharing Platform van de Global Geothermal Alliance.

Klik hier om het rapport te downloaden.

Publicatiedatum: